Het verhaal van Marco

"Wat Over Rood voor mij heeft gedaan zal ik nooit vergeten."

Marco was een CNC operator. Een mooi vak. Maar helaas ging het niet goed met het bedrijf waar hij werkte. Hij werd ontslagen. Dit was hét moment om zijn eigen bedrijf te beginnen. Marco maakte al snel een redelijke winst. In 2012 begon de omzet terug te lopen. Hij kon zijn rekeningen niet meer betalen. Marco gaf zijn bedrijf op en ging op zoek naar een baan. Als uitzendkracht verdiende hij minder dan bijstandsniveau. De schulden liepen op. Over 6 weken staat hij op straat….Lees het verhaal van Marco.

Uitkering aangevraagd

Marco meldde zich bij de Sociale dienst. Hij vroeg een uitkering aan en wendde zich tot schuldhulpverlening. Schuldhulpverlening kon Marco niet helpen. Omdat de jaarrekening van 2012 nog niet gemaakt was, was de belastingschuld onduidelijk. Pas als alle schulden vast stonden kon het traject worden opgestart. Daarvoor moest dan wel de belastingaangifte zijn gedaan. Marco zat vast want geld voor een boekhouder had hij niet.

Bijstand werd afgewezen

Er kwam nog meer slecht nieuws. De bijstandsuitkering werd afgewezen. Vanwege het ontbreken van de jaarrekening kon niet worden vastgesteld hoeveel Marco verdiend had en hoeveel vermogen hij had. Daarom kreeg hij geen uitkering. Ook een tweede aanvraag en bezwaar ertegen werd afgewezen omdat er cijfers van het bedrijf ontbraken. De ene ingewikkelde brief na de andere plofte ondertussen op zijn deurmat. Beslagleggingen, dwangbevelen etc. Marco was ten einde raad en dacht maar 1 ding: Ik moet geld verdienen. Hij pakte elk baantje wat hij krijgen kon. Werkte dag en nacht. Maar het hielp niet. Het geld dat hij verdiende betaalde hij aan de meest agressieve deurwaarders. Ondertussen liep zijn huurachterstand op. De schuldhulpverlening kon niets doen omdat er geen vast inkomen was.

Dreigende huisuitzetting

Marco meldde zich ten einde raad bij het bureau huisuitzetting. Inmiddels dreigde hij met zijn gezin en al op straat te worden gezet. Aangezien het om een ondernemer ging en er niet voldoende inkomsten waren om de lopende huur te betalen kon zelfs het bureau huisuitzetting niet veel doen. Marco werd doorverwezen naar Over Rood.

Samen met Over Rood weer de draad opgepakt

In het gesprek dat ik met Marco had, proefde ik de angst en frustratie. Bang dat ook wij hem niet wilden helpen, deed hij omzichtig zijn verhaal. Ik merkte dat hij zich totaal niet kon concentreren en moest alles steeds blijven herhalen. Hij zat totaal stuk. Een intelligente man die totaal gebroken was en die het systeem waarin hij terecht was gekomen totaal niet snapte. Ik vertelde Marco wat hij moest doen en wat wij van hem verwachtten. Hij vroeg me waarom we hem hielpen. “Omdat ik niet kan accepteren dat in Nederland, mijn land, mensen op straat worden gezet vanwege het ontbreken van een stukje papier”. Marco keek me aan en barstte in huilen uit. “Ik kan me niet veel van dit gesprek herinneren, maar deze opmerking zal ik nooit meer vergeten”, zei hij.

Marco voerde zijn administratie in een boekhoudsysteem. Daarna maakte Over Rood een jaarrekening voor hem zodat hij een bijstandsuitkering aan kon vragen. Alles bij elkaar zijn we daar 4 uur mee bezig geweest. Inmiddels is de uitkering toegewezen en kan Marco met zijn gezin de draad weer oppakken.

Dit is helaas geen uitzondering…

Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat het je in Nederland kan gebeuren dat je je dagelijks bestaan kwijtraakt omdat je eenvoudig weg niet in staat bent alle jaarrekeningen van een bedrijf dat niet meer bestaat aan te leveren. Helaas blijkt dit regelmatig voor te komen. Deze casus is voor Over Rood inmiddels geen uitzondering meer.

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“De boekhouding bleek al lange tijd niet op orde.”
“Door corona verdampte driekwart van mijn omzet.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.