Het verhaal van Bas

"Ik wil me breder oriënteren. En wat andere klanten gaan aantrekken. Elke maand de huur kunnen opbrengen en een inkomen verdienen."

‘Ik verenig twee talenten in me, talenten waarvan de meeste mensen vinden dat ze elkaar uitsluiten: creativiteit en techniek. Ik ontwerp websites en gebruik m’n technische kennis om zo’n site slim op te zetten en soepel te laten functioneren. Ik werk graag direct samen met m’n opdrachtgevers. In co- creatie komen we met elkaar tot de meest onverwachte oplossingen. Omdat niemand beter dan een opdrachtgever natuurlijk weet hoe hij z’n klanten moet benaderen. En wat hij hen wil vertellen. Ik bedenk vervolgens hoe je die informatie het beste kunt vertalen naar een bijzonder ontwerp en een logische functionaliteit’. Lees het verhaal van Bas.

Als ZZP’er alle ruimte

Al voor mijn studie aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) begon ik spelenderwijs met websites bouwen. Zocht een opleiding waar ik mijn twee talenten kon samenbrengen. Dat werd Interaction-design. Nadat ik was afgestudeerd heb ik eerst een aantal jaren bij een gerenommeerd bureau gewerkt. Maar daar kon ik maar één van m’n talenten inzetten. Dat vond ik uiteindelijk niet bevredigend. Dus toen ik voor mezelf begon, gaf ik zowel de ontwerper als de techneut in mij weer alle ruimte.

Ieder zijn specialisme

Zo’n werkproces is prettig en bevredigend. Voor beide partijen. Er zit geen ruis op de lijn. Waardoor je keer op keer tot bijzondere resultaten komt. Tot compleet andere oplossingen dan wanneer je op de meer traditionele manier de zaken aanpakt. Wanneer je dus met meerdere partijen samenwerkt. Iedereen keurig z’n eigen specialisme heeft. En de klant op afstand staat. Zo heb ik een paar jaar gewerkt, veel geleerd, maar wat ik nu doe is zoveel leuker. Geeft zoveel meer energie.

Laag uurtarief

Mijn uurtarief is altijd lager geweest dan van de grote, gevestigde bureaus. Maar dat waren mijn kosten toen ook. Veel had ik, toen ik voor mezelf begon, niet nodig. Een computer en een kamer voldeden. Zo is het jaren gegaan. Mijn klanten waren meestal kleine bedrijfjes. Vaak creatieve start-ups en pioniers die uit mijn eigen netwerk voortkwamen.

Kindje op komst

Maar sinds kort zijn de omstandigheden drastisch veranderd. Ben ik gaan samenwonen. Is er een kindje op komst. Wil ik niet meer vanuit huis werken. En wil ik vooral de zaken professioneler aanpakken. Heb een bijzondere ruimte gevonden. Op een unieke locatie. Een verzamelgebouw aan het water waar meerdere creatieve bedrijven binnenkort onderdak vinden. Eerst zitten we nog in containers, maar over een paar jaar is het echte gebouw gereed. Zodra ik niet meer van huis uit werk, wordt alles een stuk serieuzer. Wil ik me breder oriënteren. Ook Apps gaan bouwen. En wat andere klanten gaan aantrekken. Maar hoe vind je die? En is het mogelijk ook straks met hen in co-creatie te werken? Het zijn een paar van de vragen waar ik mee zit. Maar mijn belangrijkste hang-up is dat mijn vaste kosten nu gaan stijgen. Elke maand de huur kunnen opbrengen en een inkomen verdienen. Dat vergt een andere aanpak. Meer discipline. Meer duidelijkheid. Meer structuur. Meer ondernemerschap.

Uit de problemen blijven

De dienstverlening hier is flexibel, zodat ik altijd mijn specifieke vragen kan inbrengen. Ik heb nooit financiële problemen gehad. En die wil ik dankzij dit programma ook straks dus niet hebben. Ik wil vanaf het begin goed financieel inzicht hebben. Precies weten wat mijn mogelijkheden zijn. Me niet door onverwachte situaties laten overvallen. Ik wil naast een goede ontwerper en slimme techneut, ook een succesvol ondernemer worden. Ook die kant in mezelf gaan ontwikkelen. Niet twee, maar drie tegenstrijdige zaken met elkaar verenigen.’

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Ik weet het niet. Mijn leven is kapot. Mij overkomt de ene na de andere tegenslag… Maar vandaag was een topdag.”
“Ik doe werk wat ik kan, wat mij ligt, wat ik altijd heb gedaan. Het kost mij geen moeite, want ik ben het gewoon zelf.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.