Jouw persoonlijke
traject in 5 stappen​

Over Rood is een vrijwilligers-organisatie die ondernemers met schulden en achterstanden helpt om de boel weer op orde te krijgen. Om dat te bereiken doorloop je vijf stappen, en wij helpen je daarbij.

Support

Je krijgt weer energie en vertrouwen

Overzicht

Je wapent je met feiten en cijfers.

Inzicht

Je creëert een stabiele basis.

Rust

Je rekent af met je schulden.

Perspectief

Je gaat een nieuwe toekomst tegemoet.

Inhoud

Bij Over Rood ga je zelf aan de slag

Je leert zelf je administratie, je financiën en je bedrijf op orde te krijgen. Natuurlijk word je daarbij geholpen. Door professionele coaches, ervaringsdeskundigen en door de wol geverfde ondernemers met een schat aan kennis en ervaring. Kortom, je gaat met jezelf én je onderneming aan de slag.

Bij Over Rood werk je aan een financieel gezonde toekomst met behulp van een persoonlijk 5 stappenplan.

Stap 1: Support

Je krijgt weer energie en vertrouwen

Om te beginnen is het belangrijk om te zien hoeveel energie en vertrouwen je nog hebt? We geven je de mogelijkheid en tijd om emoties te verwerken. We willen graag dat jij je gesteund voelt, zodat we samen de doelen van jouw traject kunnen bepalen.

Inzicht krijgen in je gedrag, je drijfveren en je emoties

De gesprekken en inzichten zijn soms confronterend, pijnlijk en emotioneel. Maar je komt er al snel achter dat iedereen bij Over Rood min of meer dezelfde dingen heeft meegemaakt. Veel van onze vrijwilligers hebben in dezelfde situatie gezeten, zijn tegen dezelfde problemen opgelopen en hebben dezelfde fouten gemaakt. Dat het voor iedereen soms even zoeken is in deze situatie, maakt dat het emotioneel en confronterend is. En dat schept een band. Je staat er niet alleen voor!

Steeds meer energie

Nu je je verhaal kunt delen, weet je ook wat je te doen staat. Je weet dat je niet de enige bent en dat je altijd ergens terecht kunt met je vragen en problemen. Deze fase is inspirerend, je krijgt steeds meer energie. Dan kun je met jezelf aan de slag en ga je groeien als mens. Dat wil niet zeggen dat vanaf dat moment alles van een leien dakje gaat. Maar je voelt de opgaande lijn. Je merkt dat je langzaam steeds meer in je kracht komt.

Stap 2: Overzicht

Je wapent je met feiten en cijfers.

Je maakt stap voor stap een overzicht van de complete financiële situatie. Zo weet je hoe je er voor staat en kun je op basis van cijfers zien wat er moet gebeuren. Het is dan een stuk makkelijker om te onderhandelen met schuldeisers.

Een goede financiële administratie is het fundament van elk bedrijf.

Over Rood werkt samen met diverse partijen die je kunnen helpen om de administratie weer op orde te krijgen. Ook hebben we partners die slimme hulpmiddelen hebben ontwikkeld waardoor het bijhouden van de administratie eenvoudiger en minder tijdrovend wordt. Als je er even niet uit komt of de energie niet kunt vinden, helpen we elkaar.

Stap 3: Inzicht

Je creëert een stabiele basis.

In deze fase gaan we de inkomenssituatie in balans krijgen door de uitgaven te verlagen en de inkomsten te verhogen (tot minimaal bijstandsniveau). Het draait hierbij om motivatie en gedrag. Het kan zijn dat jij je leefsituatie en uitgavenpatroon aan moet passen aan de realiteit. Over Rood helpt hierbij door de voortgang te bewaken en doelen en prioriteiten te stellen.

Stoppen of doorgaan

We kijken ook of je bedrijf voldoende inkomsten genereert of dat het misschien beter is om je bedrijf (tijdelijk) te staken. Er komt dus duidelijkheid over de levensvatbaarheid van je bedrijf. Je ziet weer waar kansen, mogelijkheden en risico’s liggen en we stellen een plan op voor de toekomst.

Stap 4: Rust

Je rekent af met je schulden.

Het is nu echt tijd om een duurzame oplossing te creëren voor betalingsachterstanden en/of schulden. Met onze kennis en ervaring helpen we je de mogelijkheden en oplossingsrichtingen te bepalen. Via ons netwerk wijzen we je eventueel de weg in voorzieningen en hulpverleners voor bijvoorbeeld schuldsanering of BBZ. Als sparringpartner die dezelfde taal spreekt, blijven we echter de motivatie en voortgang bewaken en in stand houden.

Stap 5: Perspectief

Je gaat een nieuwe toekomst tegemoet.

Langzaam maar zeker krijg je grip. Komt er ruimte in je hoofd voor andere dingen. Je weet nu hoe je met onverwachte gebeurtenissen moet omgaan. Je hebt je kracht en talenten gemobiliseerd, zelfvertrouwen ontwikkeld en gelooft weer in jezelf. Je kunt nadenken en dromen over je toekomst. En weet wat je moet doen om je dromen te realiseren. Alles is aanwezig om gelukkig te worden.

Groeien en gelukkig worden

Nu kun je verder met jezelf aan de slag. Ga je groeien als mens. Kun je je kennis van het ondernemersvak verder uitbreiden. Dat wil niet zeggen dat vanaf dat moment alles vanzelf gaat. Je zult nog regelmatig tegenslagen moeten overwinnen. Dat hoort ook bij het ondernemersvak. Soms zal je misschien nog twijfelen aan je kunnen. Maar je voelt de stijgende lijn. Dat je steeds veerkrachtiger wordt en steeds meer facetten op orde krijgt. Je komt weer in je kracht.

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.