Maak kennis met…. Marja Feddes, Over Rood Den Haag
“Ik wil mensen helpen, maar op een heel praktische manier. Uiteindelijk wordt de maatschappij hier beter van.”
Haar liefde voor puzzelen kwam goed van pas toen een cliënt met 12 tassen vol post kwam aanzetten. Maar liefst 12 uur zijn ze samen bezig geweest met het sorteren. Dit is een extreem voorbeeld, maar mensen in een moeilijke schuldensituatie zijn het overzicht vaak kwijt. Soms staat het leven van een ondernemer een paar jaar on hold. Ondernemers vragen niet makkelijk om hulp en als ze daar wel om vragen kan het lang duren voor ze op de juiste plek terecht komen. Bij reguliere schuldhulpverleners krijgen ze te horen dat ze eerst de belastingaangiften in orde moeten maken. Reguliere schuldhulpverleners kunnen hier meestal niet bij helpen, omdat ze geen kennis van ondernemingen hebben. Voor de ondernemer kan dit een groot obstakel zijn, omdat er ook geen geld meer voor een boekhouder is.
Marja Feddes begon in mei 2017 als vrijwilliger bij de vestiging van Over Rood in Den Haag. Tijdens haar zoektocht naar maatschappelijk relevant werk, dat aansluit bij haar financieel administratieve ervaring en werk met ondernemers bij de Rabobank, kwam zij terecht bij Over Rood. Het werk bleek inhoudelijk zo interessant dat zij de post hbo opleiding Schuldhulpverlening heeft gevolgd. Het zegt veel dat zij in de groep de enige was die met ondernemers met schulden werkt. Particulieren met schulden begeleiden is niet makkelijk, maar ondernemers in dezelfde positie begeleiden is nog een graadje ingewikkelder.
In ruim 5 jaar Over Rood heeft Marja geleerd dat empathie en geduld belangrijk zijn om een band op te bouwen en rust te creëren. Daarnaast ga je ook direct op een praktische manier aan de slag. Dit kan betekenen dat in financieel administratief gebied de hoofd- en bijzaken van elkaar worden gescheiden, maar ook dat een cliënt wordt gestimuleerd om aan het werk te gaan of dat een startende ondernemer wordt geholpen om de administratie op de rit te krijgen. Met deze concrete hulp wordt ook veel vertrouwen opgebouwd.
De casus die de meeste indruk heeft gemaakt betreft een mevrouw die na een nare scheiding in een schuldensituatie zat, geen werk meer had en dakloos was.12 hulpverleners (waarvan Marja de enige vrijwilliger was) hebben uiteindelijk samengewerkt, zodat de mevrouw uiteindelijk met een inkomensverklaring een huis kon krijgen en ook weer aan het werk kon. Vooral het gevoel dat je echt een verschil kan maken is bijgebleven. Vandaar de boodschap voor mensen die overwegen zich aan te melden als vrijwilliger: “Zoek je afwisselend vrijwilligerswerk waarbij je echt verschil kan maken en je beschikt over de nodige empathie, kom dan vooral bij ons.”