Het verhaal van Nina

"Mensen gaan er altijd vanuit dat het je eigen schuld is. Over Rood veroordeelde ons niet. Dat was fijn."

Waar sta je als je plotseling een kind verwacht, de onderneming van je partner ten onder dreigt te gaan en je zelf vanwege je bolle buik nergens meer aan de bak komt? En als tot overmaat van ramp dan ook nog een familielid overlijdt en jij moet zorgen dat iedereen overeind blijft, wie zorgt er dan voor jou? Het overkwam Nina. Haar leven was jarenlang een rampscenario. Nu, zes jaar verder, glimt ze van trots. Zij en haar gezin hebben het gered, met een beetje hulp van Over Rood. Door heel hard te vechten, er te zijn voor elkaar, is er weer perspectief. Dit is het verhaal van Nina.

Het lot

Nina was twintig toen ze moeder werd. De baby was heel erg gewenst, maar Nina en haar partner hadden niks gepland vooraf en dus niet gespaard. Niets was eigenlijk geregeld op het moment dat hun dochter ter wereld kwam. Zij en haar partner waren al een paar jaar samen, maar toen Nina ineens zwanger was raakten ze toch lichtelijk in paniek. Voordat ze zwanger werd had ze een leuke baan. Daar was ze echter wel nog in haar proeftijd. Toen haar leidinggevende merkte dat ze zwanger was. Nou ja, je raad het wel, toen was het einde verhaal. Hoe vaak ze ook solliciteerde in die periode, ze werd overal afgewezen…

Haar man had destijds al een aantal jaar een VOF met een ‘maatje’ van hem. Zij waren ooit als vrienden een schildersbedrijf begonnen. Dat maatje bleek niet zo’n beste vriend. Haar man is dyslectisch. Hij gaf daarom de administratie en bankzaken uit handen aan deze compagnon. Haar man nam de klussen aan en deed vooral het uitvoerende schilderwerk. Als je elkaar vertrouwt dan kan dat best op die manier. Totdat het begon op te vallen dat er steeds geld weg was.

De compagnon had veel macht over de financiën. Nina en haar partner mochten bijvoorbeeld niet aan de zakelijke rekening komen van het bedrijf. Haar partner is altijd bang geweest voor deze jongen. die hem dusdanig manipuleerde en chanteerde dat hij geen kant op kon. En het bleef niet alleen bij emotioneel geweld. De compagnon heeft hem regelmatig fysiek ‘onder druk gezet’. Nina’s man was bang, verdrietig en hij werd alsmaar magerder. Nina wist niet hoe ze hem kon helpen. Hij wilde niet erkennen dat zijn compagnon smerige spelletjes met hem speelde.

Iets klopte er niet

In die periode zijn de schulden van Nina en haar man enorm gegroeid, zonder dat ze echt een idee hadden van hoe groot deze bedragen waren. Wel begon Nina langzaam door te krijgen hoe de vork in de steel zat. Ze had zelf een administratieve opleiding gevolgd, dus ze wist wel hoe of wat. Ze zag dat er iets niet klopte, dat de cijfers niet klopten. Ze heeft in die periode geprobeerd om haar man zo ver te krijgen dat hij de boel stopte. Dan maar geen bedrijf meer. Maar zo makkelijk was het niet. De bedreigingen werden steeds erger. Ook naar de kinderen toe. Ze konden geen kant op. Uiteindelijk heeft de compagnon zelf de stekker uit het bedrijf getrokken. De schulden waren dusdanig toegenomen dat hij niet meer van Nina en haar man kon profiteren. Andere partijen wilden hun geld gaan verhalen op de VOF. Toen heeft de compagnon zich snel uit de voeten gemaakt.

Even geen uitzicht

Los van de bedrijfssituatie zat het ze privé ook niet mee .Het was een opeenstapeling van financiële pechsituaties. Nina had nog steeds geen werk gevonden. Ze liepen continu achter de feiten aan. Doordat ze meestal geen geld hadden, waren ze vaak te laat met het betalen van rekeningen. Daardoor kregen ze op iedere rekening ook nog eens incassokosten. Steeds kwam er weer iets bij. Nina: “Ik liep op schoenen die ongeveer uit elkaar vielen”.

In die moeilijke periode kwam de broer van Nina plotseling te overlijden. Daar heeft Nina een ernstige depressie aan over gehouden. Alles stond toen echt op tilt. Ze vertelt: “Ik probeerde me geestelijk op de been te houden voor mijn kinderen, maar die put was echt te diep. Heb mezelf enorm weggecijferd, anderhalf jaar lang. Ik kon nergens meer van genieten. Ik heb toen gelukkig wel psychologische begeleiding gehad. Uiteindelijk kreeg ik weer moed om door te gaan. Ik denk vaak nog: waar zijn al die jaren goed voor geweest?”.

Het roer om

In 2022 maakten ze weer pas op de plaats. De VOF was gelukkig stopgezet. Maar Nina en haar man waren aan veel partijen nog altijd geld verschuldigd. Nina heeft toen alle administratie overgenomen en alles netjes geordend. Ze wist toen precies waar het hem in zat. Ze besefte ook dat ze heel hard zouden moeten gaan knokken om van alle schulden af te komen. Nina ging naar de gemeente voor hulp en die verwees haar naar Over Rood. Samen met haar partner heeft ze toen een afspraak gemaakt. Ze vertelt hoe dat ging: “We hebben toen een intake gehad en het hele verhaal verteld, van A tot Z. Niks weggelaten, niks mooier gemaakt, gewoon eerlijk alle shit op tafel gelegd. Onze contactpersoon bij Over Rood had zoveel feeling bij onze situatie en bij de dingen die we hebben meegemaakt. Hij heeft ons geholpen met constructies maken, met inzicht krijgen in de situatie. Daarna zijn we samen dingen gaan regelen. We hebben brieven opgesteld, een plan van aanpak bedacht, to-dolijstjes gemaakt. Hij had zoveel tips. Informatie die iedere ondernemer zou moeten weten. Dingen die je ook maar nét moet weten. We zijn er nog lang niet, maar de administratie is wel op orde. Ook de andere vrijwilligers bij Over Rood springen vaak even bij. Iedereen gunt het ons. Ik heb nog nooit zulke lieve mensen ontmoet. Ik vertrouw die mensen blindelings.”

Toekomstmuziek

Inmiddels zijn Nina en haar man begonnen met het opstarten van een nieuw bedrijf. Haar man is op dit moment al bezig als ZZP’er. Nina doet de administratie. Ze zijn echt een team samen. Zonder financiële steun van de gemeente. Ze doen het gewoon helemaal zelf. Daar is Nina erg blij mee: “Ik ben nu een jaar bij Over Rood en ik kijk op die periode terug met een lach. Er gebeuren hier een heleboel positieve dingen. De meeste mensen gaan er automatisch vanuit dat het je eigen schuld is. Dat je de ellende over jezelf hebt afgeroepen. Over Rood veroordeelde ons niet. Dat was fijn.  Ik kan op ieder moment van de dag bellen. Over Rood verzekert mij er steeds van dat alles goed komt, ook als het even tegenzit. Ik durf dat nu ook steeds vaker weer te geloven. Als Over Rood ons niet had geholpen dan zat ik hier nu niet meer. Over Rood heeft mij laten inzien wat ik allemaal kan. Ik heb nu meer vertrouwen mezelf. Het is fijn om zo hard te werken met een doel voor ogen. Die vrijheid lonkt. In de verte weliswaar”.

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Ik weet het niet. Mijn leven is kapot. Mij overkomt de ene na de andere tegenslag… Maar vandaag was een topdag.”
“Ik durfde de enveloppen niet meer open te maken. En ging gewoon door met werken. Tot het niet meer ging.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.