Jeroen den Exter

Tekst: Diana Deul
"Wij oordelen niet over hoe je in de shit bent gekomen, maar kijken hoe we je eruit kunnen helpen."

Ondernemers moeten altijd maar succesvol zijn of hebben het gevoel dat ze altijd succesvol moeten zijn. Dit idee maakt dat ondernemers zich schamen en het niet makkelijk toegeven als er problemen zijn. Ze voelen zich een loser en kunnen daardoor makkelijk in een isolement terechtkomen. Het gevolg is dat problemen lang blijven sluimeren en groter worden. Jeroen den Exter vindt het daarom heel belangrijk om laagdrempelig te zijn en niet te oordelen, maar juist te motiveren door de zzp’er kleine stappen in het traject te laten maken en ook de kleine overwinningen te vieren en te complimenteren. De zzp’er heeft op dat moment behoefte aan iemand die luistert, die begrijpt wat ondernemen is en niet oordeelt.

Toen Jeroen begin 2022 tijd over had, vroeg hij zich af hoe hij zijn kennis en ervaring op een positieve manier kon inzetten voor mensen die in de penarie zitten. Daarnaast wilde hij zijn netwerk in de regio vergroten. Door zijn werk als directeur bij een IT-bedrijf had hij veel internationaal gewerkt en vrijwilligerswerk kon een manier zijn om andere ondernemers te ontmoeten. De vacature van Over Rood die hij tegenkwam op een vrijwilligersplatform sprak aan; een nuttige tijdsbesteding en zelfsturend werk. In maart 2022 begon Jeroen als vrijwilliger en inmiddels doet hij een deel van de coördinatie van Noord-Holland. Sinds het volgen van de 4-daagse training van Over Rood heeft hij 13 tot 15 trajecten onder zijn hoede. Druk, maar hij kan zelf zijn tijd indelen en bepalen hoeveel nieuwe cases hij aanneemt.

De ondernemer die mede door Corona zijn bedrijf heeft moeten stilleggen, maar toch de veerkracht had om zich om te scholen zodat er inkomsten waren en daarnaast een nieuwe markt heeft aangeboord, die hij met zijn oude bedrijf kon bedienen, heeft indruk gemaakt. De veerkracht, creativiteit, flexibiliteit en het feit dat de ondernemer ‘zijn handjes heeft laten wapperen’ is bewonderenswaardig. Hij herkent dit ook wel. Als er een probleem is, moet er linksom of rechtsom iets gebeuren.

Het vrijwilligerswerk bij Over Rood is dankbaar werk. Je doet iets terug en je kan je kennis en kunde inzetten voor de zzp’ers en het gezin dat erbij hoort. Wat er ook nog bij komt kijken is dat je in aanraking komt met allerlei types. Mensen leven in hun eigen bubbel. Door het werk bij Over Rood kom je terecht in een andere omgeving. Daar leer je veel van. Er is veel verborgen armoede in Nederland. Zo bekeken is het werk bij Over Rood een verrijking van zijn leven. Een verrijking die hij ook doorgeeft aan zijn kinderen.

 

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Er werd ons echt een spiegel voorgehouden.”
“Ik durfde de enveloppen niet meer open te maken. En ging gewoon door met werken. Tot het niet meer ging.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.