Diny Wijnmaalen

Tekst: Diana Deul
"Het werk bij Over Rood heeft mij geleerd om te waarderen wat je hebt. Ik ben veel gelukkiger dan toen ik nog in die ratrace zat."

“Het werk bij Over Rood heeft mij geleerd om te waarderen wat je hebt. Ik ben veel gelukkiger dan toen ik nog in die ratrace zat. Achteraf heb ik ingezien hoe leeg dat bestaan was. Ik voel me nu rijker dan toen.” Het klinkt bijna als een verhaal uit een film. Van een topfunctie in de zakenwereld naar zich wijden aan het begeleiden van ondernemers met financiële problemen. Voor Diny Wijnmaalen is dit de realiteit. Zij was al jaren algemeen directeur toen de aandeelhouders van het bedrijf in de metaalbewerking in 2009 faillissement aanvroegen. De afhandeling van het faillissement was zwaar, duurde 2 jaar en heeft ook persoonlijk een zware tol geëist.

En daar stond ze dan, begin 50 en Nederland zat midden in de kredietcrisis. Inmiddels was Diny in 2009 als zzp’er begonnen om mensen in vergelijkbare situaties te ondersteunen. Via een netwerk van bedrijfsadviseurs hielp zij de eerste cliënt en dat gaf de energie om zelf door te gaan en zo kreeg ze ook weer zin in het leven.

In 2012 begon Diny bij Over Rood Utrecht. Daar werkt ze nog steeds als vrijwilliger en vestigingsmanager. Ze heeft zelfs 2 jaar in het bestuur gezeten, maar voor Diny is het belangrijk om haar tijd zo goed als mogelijk te besteden aan de cliënten. Haar eigen ervaring helpt bij het contact met de ondernemers. Ze kan voelen wat ze doormaken en oordeelt niet.

In al die jaren zijn er veel gevallen geweest die indruk hebben gemaakt.; schrijnende situaties die haar ’s nachts wakker maakten. Een casus die veel indruk heeft gemaakt betreft een middenstander waarvan het bedrijf door mismanagement van de zoon zwaar in de problemen is gekomen, waarbij hij zelfs zijn pensioen dreigde te verliezen. Gelukkig lukte het om afspraken te maken met 2 grote schuldeisers, waardoor de zaak en het pensioen behouden bleven.

Een boodschap voor mensen die interesse hebben om te beginnen als vrijwilliger bij Over Rood: “Het is heel mooi, maar ook heel zwaar. Loop mee met een aantal gesprekken voordat je de beslissing neemt. We werken met een aparte doelgroep, die je heel goed kan helpen, maar die daar nog niet altijd aan toe is. Vraag jezelf af of je daar tegen kan.” Daarbij is het belangrijk om heel dichtbij jezelf te blijven en de ondernemer te laten voelen dat je naast hem staat en hem (of haar) zal opvangen als hij valt.

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Ik was het overzicht over mijn financiën kwijt”
“Ik wil me breder oriënteren. En wat andere klanten gaan aantrekken. Elke maand de huur kunnen opbrengen en een inkomen verdienen.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.