Lodewijk van der Peet

Tekst: Diana Deul
"Ik wil iets betekenen voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten als waar ik ooit in zat."

Het kan ons allemaal overkomen. Sterker nog, het overkwam Lodewijk. Ruim 20 jaar geleden kwam door onoplettendheid (en doordat hij te goed van vertrouwen was), zijn reclamebureau in de problemen. Daarmee raakte Lodewijk ook zelf in de schulden. De gevolgen waren groot. Niet alleen op zakelijk en financieel gebied, maar ook privé en mentaal. Hij werd somber, schaamde zich voor de situatie en raakte zijn zelfvertrouwen kwijt.

Achteraf was het zo fijn geweest als Lodewijk in die periode van zijn leven iemand van Over Rood had ontmoet. Iemand die hem zonder te oordelen, maar met geduld en respect kon bijstaan. Gelukkig kwam zijn huidige vrouw op z’n pad. Dankzij haar lukte het om weer op te staan. Door haar onbevooroordeelde steun groeide hij weer. Ze verdreef de donkere wolken en het lukte Lodewijk daardoor de schulden af te betalen.

Toen dat eenmaal gelukt was is Lodewijk een hele andere weg ingeslagen. Hij is nu gecertificeerd leiderschapscoach bij Sterke Leiders. En omdat hij iets wil betekenen voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten als waar hij ooit in zat, is hij in 2021 begonnen als vrijwilliger bij Over Rood. Wat het werk bij Over Rood bijzonder maakt, is dat elke situatie verschillend is en een andere aanpak nodig heeft. Het gaat om meer dan schuldsanering alleen.

Vanuit kennis en ervaring kan je als vrijwilliger (en als buitenstaander) mensen helpen om succesvoller te ondernemen. Vooroordelen bestrijden en optreden tegen onrecht zijn belangrijke drijfveren voor Lodewijk. Om mensen in hun kracht te zetten, heb je empathie nodig. Het kan immers iedereen overkomen.

Natuurlijk ben je trots en geeft het voldoening als je iemand hebt geholpen, maar er zit ook een ander aspect aan het werken als vrijwilliger bij Over Rood: je mag heel diep achter de schermen van andere mensen en beroepen kijken en dat is mateloos interessant, aldus Lodewijk van der Peet, vrijwilliger bij Over Rood vestiging Amsterdam.

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Ik was het overzicht over mijn financiën kwijt”
“Ik overzag het niet meer; Maar ik trof mensen bij Over Rood die me konden helpen, waar ik mijn verhaal bij kwijt kon.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.