Het verhaal van Petra

"Ik was het overzicht over mijn financiën kwijt"

Met het nieuwe pand ben ik in staat mijn activiteiten uit te breiden

De financiële situatie van de yoga- en pilatesstudio van Petra (niet haar echte naam) was eind 2019 al niet goed. Toen daar begin 2020 de coronacrisis bijkwam, zag deze ondernemer het even niet meer zitten. Ze riep de hulp in van de gemeente die haar snel in contact bracht met Over Rood. Mede door hun hulp ziet Petra de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.

“Ik heb sinds zeven Jaar een studio voor yoga- en pilateslessen. Tot 2019 had il< naast dit werk nog wat bijbaantjes en af en toe ook een kleine WW-uitkering. 2019 was echter een spannend jaar, want het was het eerste jaar dat ik helemaal van de inkomsten van mijn studio zou gaan leven. Dat ging goed, tot ik eind 2019 niet goed uitkwam met mijn boekhouding. Op dat moment kon ik bepaalde rekeningen al niet meer betalen. Aanvankelijk dacht ik nog: dat komt in januari allemaal wel weer goed. En anders wel in februari of maart. Ik had er op dat moment nog alle vertrouwen in.

Tot in maart 2020 de coronacrisis uitbrak … Toen sloeg de paniek bij mij toe. Het besef drong door dat het niet vanzelf goed zou komen. Dat was voor mij ook het moment om hulp in te schakelen. Nu had ik al contact met iemand van het wijkteam van de gemeente in verband met de opvoeding van mijn kinderen. Ik ben een alleenstaande moeder van vier kinderen in de leeftijd van 11, 17, 19 en 25 jaar, van wie er drie nog thuis wonen. Tijdens die gesprekken kwam ook mijn inkomen geregeld ter sprake. Een goed financieel fundament is immers van belang bij hun opvoeding. Bij haar, mijn coach, heb ik begin 2020 aangegeven dat ik het financieel niet meer redde. Zij adviseerde mij om me meteen aan te melden voor de Voedselbank. omdat ik daar voor in aanmerking kwam. Daarnaast verwees zij mij door naar de afdeling hulp bij geldzaken voor ondernemers van mijn gemeente. Zij brachten mij al snel in contact met Over Rood, een vereniging die ondernemers in financiële nood helpt. Een contactpersoon van Over Rood kwam zelfs bij mij thuis. Hij hielp mij allereerst met het op papier zetten van mijn inkomsten en uitgaven. Dat was ook van belang om te achterhalen welk salaris ik nodig heb om van te kunnen leven. In een Excel-bestand moest ik vervolgens al mijn inkomsten en uitgaven gaan bijhouden en ook aangeven welke rekeningen ik (nog) niet kon betalen. Daarvoor kon ik dan meteen een betalingsregeling aanvragen.

Langzaam maar zeker ontstond er overzicht in mijn financiën. Want het zat tot dan toe eigenlijk allemaal in mijn hoofd. Ik had wel een soort administratie, maar zeker toen de coronacrisis uitbrak, wist ik het niet meer precies. Dat Excelbestand hielp enorm en hou ik overigens nog steeds bij. Verder heb ik met hulp van Over Rood inkomenssteun in verband met corona aangevraagd bij de overheid (TOZO-regeling), en ook gekregen. Ook bespraken we mijn bedrijfsvoering, flyers, marketing enz. Maar met name op financieel gebied was hun ondersteuning belangrijk. Dat ik die financiën niet meer helemaal alleen hoefde te doen, was heel fijn en zorgde voor rust in mijn hoofd. De angst en paniek verdwenen. Juist doordat iemand geduldig meekijkt, besef je dat het allemaal wél te behappen is. Nu zie ik ook dat het iedere maand weer iets beter gaat, en mijn schulden verminderen.

Op het moment geef ik in verband met de coronamaatregelen uitsluitend livestreamlessen aan bestaande klanten. Er komen dus even geen nieuwe klanten bij. Die klantenkring wil ik wel graag gaan uitbouwen, ook om meer inkomsten te genereren. Sinds afgelopen december is een lang gekoesterde wens van mij in vervulling gegaan; ik heb nu de beschikking over een eigen pand. Dat ben ik volop aan het verbouwen. Over Rood heeft mij geholpen bij het schrijven van mijn bedrijfsplan, want ook daarin spelen financiën een belangrijke rol. Met het nieuwe pand ben ik straks in staat mijn activiteiten uit te breiden en nieuwe doelgroepen aan te trekken. Zo wil ik ook individuele coaching aan gaan bieden, naast groepslessen. Dankzij Over Rood zie ik de toekomst dan ook weer met vertrouwen tegemoet. Ik heb er echt weer zin in.”

 

Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 5 uit 2021. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.

Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Als alles waar je in geloofde ineens heel kwetsbaar blijkt te zijn. Hoe word je die onzekerheid dan weer de baas?”
“Om hulp vragen vond ik enorm moeilijk. Ik ben ondernemer! Ik kan alles toch wel zelfstandig oplossen?!”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.