We moesten onze winkel voortijdig sluiten
Toen Miranda en Paul (niet hun echte namen) in 2013 een schoen- en tassenreparatiewinkel startten, konden ze niet voorzien dat ze deze tien jaar later als gevolg van ziekte van Paul zouden moeten sluiten. Over Rood adviseerde het ondernemersechtpaar in deze moeilijke tijd.
“Na allebei jarenlang in de schoenenindustrie gewerkt te hebben, liep dat werk in 2012 op zijn eind. Toch waren wij nog niet klaar in deze branche. Na onderzoek in de ons omliggende gemeenten bleek er behoefte te bestaan aan een schoenreparatiewinkel. Daarom openden we in 2013 onze eigen winkel. Hier konden mensen naast schoen- en tassenreparaties, ook terecht voor diensten als een stomerij – en sleutelservice, en voor het kopen van tassen en andere lederwaren. De zaak draaide goed en we besloten ook na het bereiken van mijn mans pensioengerechtigde leeftijd in september 2021 de winkel nog even voort te zetten. In ieder geval tot ons huurcontract, dat telkens voor vijf jaar werd afgesloten, in september 2023 zou aflopen.”
Herseninfarct
“Eind vorig jaar, in december 2022, kreeg mijn man echter een fors herseninfarct. Hij overleefde het, maar ging een lang revalidatietraject in. Vanaf dat moment stond ik er in de winkel alleen voor, en was ik daarnaast mantelzorger. Ik hield de winkel open, al kon ik zelf geen schoenreparaties uitvoeren. Op dat moment ben ik op zoek gegaan naar hulp, niet alleen voor die schoenreparaties, maar ook voor de administratie die altijd door mijn man was gedaan. Via via kwam ik bij Over Rood terecht. Dat voelde meteen goed. Tijdens een van de eerste gesprekken nam mijn contactpersoon iemand mee die de situatie waarin wij ons bevonden aan den lijve had ondervonden. Dat hielp mij inzien welke weg ik zou moeten bewandelen en wat ons nog te wachten stond. Een gepensioneerde schoenmaker bleek bereid om mijn mans werkzaamheden tijdelijk voort te zetten. En hoewel mijn man goed vooruitging tijdens zijn revalidatie, bleek al snel dat hij niet meer als schoenmaker terug zou kunnen keren. De diensten die ik zelf nog kon verzorgen bleken bovendien niet voldoende inkomsten te genereren om de huur van de winkel te kunnen blijven betalen tot het einde van het huurcontract. Daarom zagen we ons genoodzaakt de winkel al eind maart 2023 te sluiten in plaats van 1 september.”
Crowdfunding
“Over Rood heeft ons vervolgens geadviseerd bij de stappen die we moesten nemen om ons bedrijf op een goede manier te beëindigen. Zo hebben we nog geprobeerd om de winkel compleet met inventaris te verkopen. maar dat lukte helaas niet. Toen restte er niets anders dan deze inventaris. waaronder grote en loodzware schoenbewerkingsmachines. door een opkoper weg te laten halen en de deur van de winkel definitief achter ons dicht te trekken. Om niet in de schulden terecht te komen, werd bovendien een Crowdfunding-actie opgezet voor de resterende huur. Die actie was succesvol. We verkochten ons huis en betrokken een huurwoning. Inmiddels ben ik weer aan het werk. En zo hebben we deze nare periode uiteindelijk gelukkig zonder schulden af kunnen sluiten.”
Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 16 uit 2023. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.
Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde
toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen