Het verhaal van Laura

"De boekhouding bleek al lange tijd niet op orde."

Bij alle instanties heb ik aangeklopt, tot de burgemeester aan toe

Door oplopende belastingschulden en een nare scheiding kwam Laura in grote problemen. Na een roerige periode is ze nu in wat rustiger vaarwater beland. Al zal ze de steun van Over Rood nog enige tijd nodig hebben om haar financiën goed op orde te krijgen.

“Mijn man en ik hadden een goed lopende modewinkel. De taken waren helder verdeeld; hij deed de boekhouding. ik stond in de winkel en gaf daar leiding aan ons personeel. Ons bedrijf was oorspronkelijk een besloten vennootschap (bv – red.). maar enige jaren geleden hebben we dat op advies van onze boekhouder omgezet in een vennootschap
onder firma (vof – red. ). De zaak bloeide, de omzet groeide van jaar tot jaar. Totdat we in 2019 van de Belastingdienst ineens een enorme naheffing kregen.

Toen ik op dat moment inzage wilde in de boekhouding, werd mij dat door onze registeraccountant geweigerd. Ik zou van dat recht afstand hebben gedaan in de vof, hetgeen beslist niet het geval was  Om toch toegang tot het boekhoudplatform te krijgen, riep ik de hulp in van Over Rood. De boekhouding bleek al jaren een rommeltje, zonder dat ik daar als volwaardig partner in de vof over was geïnformeerd. Belasting was niet (goed) afgedragen. cash opnames en stortingen waren niet geboekt en ga zo maar door.  Om de forse schuld aan de Belastingdienst af te lossen, heb ik nog een jaar lang geprobeerd de aanwezige voorraad te verkopen en lopende kledingorders te cancelen.”

Onhoudbare situatie
“Toen zowel de voorraad als alle nog in de winkel aanwezige kleding plotseling verdwenen bleek te zijn, werden we in 2021 zakelijk en privé failliet verklaard. Mijn man bleek bovendien inmiddels een verhouding te hebben met een van onze personeelsleden. Deze dame trok zelfs bij ons in huis. Toen ontstond een onhoudbare situatie en zag ik mij genoodzaakt ons huis te verlaten. Dit had echter grote gevolgen Doordat ik niet langer thuis woonde, had ik volgens de gemeente geen recht op een uitkering. Maar voor een eigen huurwoning kwam ik niet in aanmerking, omdat ik geen uitkering had. Bij alle instantie heb ik aangeklopt, tot de burgemeester aan toe. Niemand hielp. Opnieuw nam ik contact op met Over Rood. Zij hebben een sociale huurwoning voor mij weten te regelen in een andere stad. En een stichting waar zij mee samenwerken, schoot de huur zelfs even voor. Toen werd het eindelijk mogelijk om een uitkering aan te vragen. Daarmee zijn we er helaas nog niet. Feit blijft dat de Belastingdienst noodzakelijke informatie mist. Om die aan te kunnen leveren, moet de curator over de gehele boekhouding beschikken. Maar die ligt deels nog altijd bij mijn ex-partner, die weigert deze over te dragen. Ons gezamenlijke tuis wordt binnenkort verkocht. Als dat is afgerond, blijf ik met een flinke restschuld achter. Ik verwacht dan ook dat ik in de schuldsanering zal belanden en Over Rood de komende periode nog hard nodig ga hebben. Uiteindelijk hoop ik weer aan het werk te gaan en deze nare periode af te kunnen sluiten.”

 

Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 12 uit 2022. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.

Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde
toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Door corona verdampte driekwart van mijn omzet.”
“Bij de overname van een bedrijf komt zoveel kijken.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.