Krop het niet op als je financiële problemen hebt, zoek hulp
Eén dag voor Hans en zijn vrouw Miriam in 2007 het koopcontract zouden
tekenen van hun nieuwe droomhuis in Nijmegen, zag de vrouw die een
voorlopig koopcontract had getekend voor hun huidige woning af van de
transactie. Het betekende het begin van een lange financiële lijdensweg,
waar mede dankzij Over Rood een einde aan kwam.
“Miriam had een goede baan en ik verdiende prima als zzp’er in de marketing en communicatie, toen in 2007 ons droomhuis in Nijmegen te koop kwam. ‘Maar eerst onze huidige woning verkopen’, zeiden we tegen elkaar en dat deden we. Al snel diende zich een koper aan, die een voorlopig koopcontract tekende. Opgetogen sloten we een tweede hypotheek af en deden we een bod op ons droomhuis, dat werd geaccepteerd. Een dag voor wij het koopcontract zouden tekenen, trok de koper zich terug. Opeens zaten we met twee hypotheken bij twee verschillende banken, met een gezamenlijke waarde van bijna negen ton. Veel te zwaar voor onze beide inkomens. Met bank A (vorige woning) en bank B (nieuwe woning) viel opeens niet meer te praten. ‘Als jullie het oude huis verkopen, komt alles goed’, zei onze accountmanager van bank B.
Onder invloed van de kredietcrisis was de woningmarkt inmiddels echter ingestort. Op advies van bank B accepteerden we een bod dat een ton onder de vraagprijs lag. In de jaren die volgden, gingen we door de twee hypotheken financieel langzaam maar zeker kopje onder. Om het ene gat met het andere te kunnen dichten, sloten we in paniek een lening af waardoor we voortaan drie schuldeisers hadden. De betalingsachterstand van de hypotheek op ons nieuwe huis bleef ondertussen maar oplopen, tot bank B ingreep. De woning werd gedwongen verkocht en wij belandden in een huurwoning in de vrije sector. Er werd beslag gelegd op onze lonen, wat ons financieel volledig verlamde, en we kwamen in de gemeentelijke schuldhulpverlening terecht. Het eerste wat we daar hoorden we mogen geen ondernemers helpen. Het waren loodzware jaren, waarin we leerden om op een soort bestaansminimum te leven. Het enige positieve is dat Miriam en ik elkaar niet kwijtraakten. We zijn hier samen aan begonnen, we komen er ook samen uit’, zeiden we tegen elkaar.”
Over Rood, een verademing
“Via de gemeente kwamen we in 2020 in contact met Over Rood. Na jaren tegen bureaucratische muren te zijn opgelopen, was de pragmatische aanpak van onze trajectmanager een verademing. Door hem geïnspireerd en aangemoedigd vroegen we enkele vrienden of ze ons geld konden lenen. Dat was ontzettend moeilijk, want je schaamt je kapot, maar het was de moeite meer dan waard. Enkelen van hen hadden spaargeld en waren bereid ons geld te lenen. Op basis van de zakelijke lening die we daaruit destilleerden, benaderde Over Rood de drie schuldeisers. Twee van hen gingen meteen akkoord met de voorgestelde afbetalingsregeling, de derde hebben we later zelf over de streep getrokken. Ze namen hun verlies, in de wetenschap dat onze financiële problemen anders alleen maar verder zouden oplopen en er waarschijnlijk nooit een oplossing zou komen.
We zijn vastbesloten onze vrienden tot de laatste cent terug te betalen en hebben nog anderhalf jaar te gaan, à 1.100 euro per maand. Moraal van dit verhaal? Krop het niet op als je in financiële problemen bent geraakt, maar zoek als zzp’er hulp bij Over Rood en práát erover, met vrienden en kennissen. In nood leer je je vrienden kennen, luidt het gezegde. Dat is écht zo.”
Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 13 uit 2023. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.
Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde
toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen