Het verhaal van André

"Door mijn scheiding stapelden de schulden zich op."

We zijn weer samen en dat is natuurlijk het belangrijkste

Door een heftige scheiding kwam André diep in de schulden. Hij raakte zijn bedrijf en zijn huis kwijt. Na een periode van overleven, ziet hij nu weer kansen voor de toekomst. Voor zichzelf en zijn twee dochters. En hij is daar Over Rood meer dan dankbaar voor.

“Als gevolg van mijn scheiding een aantal jaar geleden, moest ik mijn huis verkopen Voor mijn bedrijf gold hetzelfde. Ook dat raakte ik kwijt. Het was een hele heftige scheiding, waarbij mijn dochters uiteindelijk aan mij toegewezen werden. Omdat de scheiding zo complex was, bleven belastingaangiftes liggen. Zo bouwde ik langzamerhand een grote schuld op bij de Belastingdienst, maar ook bij andere schuldeisers. Ik had geen werk en dus ook geen inkomsten. Het huis dat ik gekocht had na mijn scheiding moest ik na verloop van tijd dan ook noodgedwongen verlaten. Uiteindelijk werd de nood zo hoog, dat ik op straat dreigde te belanden. Ik deed er alles aan om hulp te krijgen. Klopte bij iedereen aan: Jeugdzorg, instanties en de gemeente. Mijn dochters woonden immers bij mij en konden niet zonder dak boven hun hoofd. Uiteindelijk kreeg ik van de gemeente voor drie weken een chalet op een vakantiepark toegewezen. In die periode stuurde de gemeente mij een aantal brieven, maar helaas naar mijn oude adres. In het vakantiechalet waar ik op dat moment – op hun kosten – verbleef, ontving ik deze brieven niet.”

Geen rechten
“Als gevolg hiervan bleef mijn noodzakelijke reactie op die brieven uit. Dit beek grote gevolgen te hebben. Zo besloot de gemeente mij zelfs helemaal uit te schrijven. Ik kwam op de lijst RNI (Registratie Niet-Ingezetenen). Vanaf dat moment bleek ik voor geen enkele steun meer in aanmerking te komen. Ik was immers geen inwoner van Nederland meer en had daardoor nergens meer recht op. Geen recht op uitkering, geen zorgverzekering, minder opbouw AOW, geen baan of onderwijs, geen enkele steun. Mijn dochters werden uit huis geplaatst en voor drie maanden bij een pleeggezin ondergebracht, omdat ik niet zelf over woonruimte beschikte. Pas als ik zelf een woning zou huren, mochten zij naar huis terugkeren. Maar hoe ik dit ook probeerde, telkens kreeg ik als antwoord dat dat niet kon, omdat ik nergens ingeschreven stond.”

Weer samen
“Na drie maanden heeft de gemeente eindelijk haar fout erkend en mij een juist uittreksel Basisregistratie Personen (BRP) verstrekt. Hierna was ik in staat urgentie aan te vragen om een woning te huren in een andere gemeente en konden mijn dochters bij mij terugkeren. Via via kwam ik in die tijd bovendien in contact met Over Rood. Zij boden mij ondersteuning bij het alsnog doen van mijn belastingaangiftes. Toen mijn vader kortgeleden overleed, kreeg ik bovendien de beschikking over een erfenis. Mede dankzij deze nalatenschap ben ik in staat om veel van mijn schulden en betalingsachterstanden af te lossen. Ik ben inmiddels in loondienst aan het werk en woon met mijn dochters in een appartement. We zijn weer samen, en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Al is mijn doel wel om uiteindelijk weer als ondernemer aan de slag te gaan. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.”

 

Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 11 uit 2022. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.

Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Ik overzag het niet meer; Maar ik trof mensen bij Over Rood die me konden helpen, waar ik mijn verhaal bij kwijt kon.”
“Ze geloven je gewoon niet. Als een crimineel word je behandeld. Bij de gemeentelijke instanties tellen alleen regeltjes. “

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.