Dat de ijssalon niet failliet ging was van onschatbare waarde
Een jaar nadat Khan in 2019 zijn eigen ijssalon had geopend in Arnhem,
brak de coronapandemie uit en zag hij zijn omzet bijna helemaal wegvallen
terwijl de vaste lasten en kosten bleven. De onzekerheid en stress die dat met zich meebracht, kostten hem ook zijn huwelijk. Dankzij Over Rood kan hij vier jaar later de balans opmaken en durft hij vooruit te kijken.
Ruim veertig jaar nadat hij met zijn ouders vanuit Afghanistan naar Nederland was gevlucht, was de eigen ijssalon voor Khan een droom die uitkwam. “We hadden inmiddels drie kinderen en waren in gemeenschap van goederen getrouwd. Het eerste jaar draaiden we ook financieel heel goed. Op de landelijke vakbeurs voor bakkers en ijsmakers, eindigde ik tijdens de strijd om de Gouden IJsspatel op de eervolle vijfde plaats.”
Khan maakte ook ijs voor cafés en restaurants, maar moest qua omzet toch vooral hebben van bezoekers van zijn ijssalon. En die bleven massaal weg tijdens de lockdowns die vanaf begin 2020 een groot stempel drukten op het openbare leven in Nederland. “Binnen de mogelijkheden die de wet bood heb ik alles geprobeerd, maar mijn omzet viel grotendeels weg·, herinnert Khan zich. “Met de huur en de hypotheek van onze woning voorop, gingen de vaste lasten ondertussen gewoon door. Ik sloot een extra lening af, maar dat was slechts uitstel van executie. Een kwestie van het ene met het andere gat dichten.”
In meerdere opzichten begonnen ‘zakelijk’ en ‘privé’ daarbij steeds meer in elkaar over te lopen, want Kahn nam de stress en spanning van zijn werk mee naar huis. “Ik ging er aan onderdoor, maakte verkeerde keuzes en een scheiding was uiteindelijk onvermijdelijk,” blikt hij terug. “Geluk bij een ongeluk was dat ik via schuldeiser Qredits in contact kwam met Over Rood. Mijn contactpersoon daar, Boris, heeft er als trajectmanager heel veel tijd en energie in gestoken en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor. Zonder hem was een faillissement onvermijdelijk geweest en was ik er misschien niet meer geweest. Want er zijn perioden geweest, dat ik het leven echt niet meer zag zitten.”
Namens Khan en zijn vrouw ging Over Rood in gesprek met de schuldeisers, wat tot afbetalingsregelingen leidde. Een groot deel van de schulden kon bovendien worden afbetaald met de overwaarde die vrijkwam door de verkoop van de woning van het echtpaar. “Dat we dankzij Over Rood niet failliet zijn gegaan en niet in een schuldhulpverleningstraject terecht zijn gekomen, was in een heel moeilijke en
hectische periode van onschatbare waarde. Omdat je wordt geleefd, is het heel moeilijk om het overzicht te houden, de rust in je hoofd terug te krijgen en op financieel gebied de goede keuzes te maken. Dat heeft Over Rood voor ons gedaan.”·
Vier jaar nadat hij de ijssalon begon, concludeert Kahn dat overmacht (lees: corona) hem de das om heeft gedaan. En dat Over Rood in veel opzichten veel erger heeft voorkomen. “Ik leef nog. Ik woon in een huurhuis. De schulden zijn afbetaald. En ondernemen zit in mijn bloed, dus ik heb plannen voor een nieuw bedrijf.”
Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 14 uit 2023. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.
Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde
toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen