Het verhaal van Luuk

Tekst: Daniëlle Bisschops
"Er is niks waar ik me voor schaam. Ik heb het mis laten gaan. Ik weet wat mijn zwakke plekken zijn. Niet zeuren, maar vooruit kijken! "

Luuk had het niet meer zo naar zin bij zijn werkgever. Niet vanwege zijn functie. De baan vond hij nog steeds fantastisch. Maar zijn thuissituatie was in korte tijd drastisch veranderd, waardoor hij meer en meer moest zoeken naar een goede balans tussen zijn rol als vader en die van werknemer. Luuk lag namelijk midden in een scheiding. En door de gedeelde voogdij over zijn kind kon hij niet langer op gezette tijden paraat te staan voor zijn baas. Hij moest zijn werktijden aanpassen, maar kreeg daar een hoop gezeur mee. Na een tijdje dacht hij: “Ik ga gewoon lekker voor mezelf werken, dan kan ik tenminste zelf bepalen op welke momenten ik werk!” Dit is het verhaal van Luuk.

Audio wonder

Hij startte zijn eigen facilitair bedrijf voor radio uitzendingen op locatie. Dit deed hij al jaren voor een baas, dus hij had kennis en ervaring genoeg om zijn eigen boontjes te kunnen doppen. Luuk levert alles wat nodig is om een live radio uitzending te kunnen realiseren. Hele studio’s, rapportagewagens, satellietwagens, losse faciliteiten zoals mengpanelen en al dan niet meer. Alles is gericht op radio uitzendingen waarbij er bijvoorbeeld verslag wordt gedaan vanaf een locatie of muziek wordt uitgezonden vanaf een locatie. Hij zorgt ervoor dat de sfeer van de locatie voelbaar terug komt in de radio uitzending. Luuk is trots op wat hij doet, heeft er altijd plezier in. Wanneer hij erover vertelt blijft hij bescheiden, maar tussen de regels door blijkt dat hij zeker niet de minste is op dit gebied. Zo heeft hij zijn sporen verdiend bij verschillende landelijke omroepen.

Goed in zijn vak…

Hoewel netwerken voor hem voelt als een noodzakelijk kwaad en hij het elleboogwerk en de vriendjespolitiek in Hilversum nooit heeft begrepen, is hij op dit moment de op één na meest gevraagde producer in het veld. Hij vertelt: “Ik weet heel goed wat er nodig is, ik weet heel goed hoe het moet klinken, hoe technisch alles in elkaar moet zitten. Maar als het alleen gaat om hoe leuk mensen me vinden, hoeveel koffie ik met anderen drink, ja dan wordt het lastig voor mij om me te positioneren. Ik wordt er wel steeds beter in hoor, maar ik vind de waarde die eraan gehecht wordt niet in verhouding”.
Met het aantal opdrachten zit het toch wel goed. Luuk heeft genoeg werk en financieel gezien komt er genoeg binnen. Het mag altijd ietsje meer zijn, maar hij is tevreden met wat hij heeft. Heeft lol in zijn werk en interesseert zich steeds minder voor wat anderen van hem vinden.

…maar niet goed met zijn administratie

Toch hangt er een donderwolk boven hem. Een die een schaduw werpt op iedere cent die er binnenkomt. Een donderwolk die hem achtervolgt, en die Luuk maar niet van zich af lijkt te kunnen schudden. Anderhalf jaar geleden kwam hij namelijk voor een vervelende verrassing te staan. Deze vervelende verrassing bleek een enorm hoge schuld bij de Belastingdienst te zijn. Een schuld die hem in de schoenen werd geschoven door een toenmalig medewerker aan wie hij zijn financiële administratie had toevertrouwd. Daar bovenop kwam toen nog een fiks bedrag aan inkomensbelasting waar hij niet op had gerekend. Hoe kon hij dat laten gebeuren? “Tsja, ik dacht gewoon dat het allemaal geregeld was. Ik had geen idee. Ik keek af en toe op mijn rekening, zag dan een saldo en ging er vanuit dat dat het geld was dat ik kon besteden. Niet dus”.

BBZ-traject als enige uitkomst

In alle wanhoop is Luuk toen op internet gaan zoeken wie hem in deze situatie zou kunnen helpen. Als ondernemer met schulden. Al snel vond hij de website van Over Rood. “Ik heb toen meteen gebeld en een afspraak gemaakt om eens met Diny hierover te praten. In dat gesprek kwamen we er toen achter dat ik de ideale kandidaat was voor een BBZ traject. Daarmee kon ik het afbetalen van mijn schulden uit handen geven aan de gemeente. Op mijn beurt zou ik een x bedrag per maand aan de gemeente betalen. Die BBZ lening heb ik toen aangevraagd. Gelukkig heb ik daarmee weten te voorkomen dat ik de openbare verkoop in zou gaan. Anders had ik op straat gestaan”.

Toch nog akkefietjes

Dankzij Over Rood kwam hij er toen ook achter dat zijn Belastingteruggave zo groot was dat hij in feite in één klap bijna zijn schulden bij de Belastingdienst kon afbetalen. Niks meer aan de hand zou je denken. Maar inmiddels was het traject voor de BBZ-lening al in gang gezet. En daar kun je dan niet zomaar meer mee stoppen. “Het duurt allemaal heel erg lang. Zo lang dat er soms nog een schuldeiser aan de deur staat, die weer opnieuw verhaal komt halen. Twee weken geleden nog. Belt mijn vriendin ineens op: Er staat hier iemand aan de deur… Inmiddels ben ik het wel gewend dat er af en toe weer iemand opduikt, maar ik voel me er toch iedere keer weer rot door.” Voorbij is de narigheid dus nog niet.

Acceptatie is soms de enige optie

Gelukkig ziet Luuk zijn situatie -het grootste gedeelte van de tijd- positief in. Dit is iets waar hij even doorheen moet. Het is niet niet anders. Hij kan er nu niks meer aan doen. Wat hij wél heeft is een droombaan en een lieve vriendin. Ook is hij dankbaar voor de steun van Over Rood. “Bij Over Rood word ik aan alle kanten geholpen en daar hecht ik veel waarde aan. Dankzij Over Rood ben ik bezig alles weer netjes op een rijtje te zetten. Zelf heb ik mijn zaakje nu dankzij Over Rood wel weer op orde. Ik bewaar al mijn bonnetjes, doe keurig netjes op tijd betalingen de deur uit. Op dit moment heb ik me bij mijn situatie neergelegd. Ik accepteer de situatie zoals die is. Door de ondersteuning van Over Rood weet ik in ieder geval zeker dat wanneer deze ellende rondom die BBZ-lening achter de rug is, dat ik dan met een gerust hart verder kan gaan met het uitbouwen van mijn bedrijf. En dat die rust blijft”.

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Ik miste ruimte en vrijheid. Daarom ben ik begonnen als ondernemer. Maar dat ging niet helemaal goed.”
“Ik kreeg schulden. Nog geen hoge bedragen, maar ik maakte me zorgen. Over een maand is m’n geld op.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.