Het verhaal van Jaspal

"Om hulp vragen vond ik enorm moeilijk. Ik ben ondernemer! Ik kan alles toch wel zelfstandig oplossen?!"

‘Ik ben geen goede ondernemer! Ik kan niet voor mijn gezin zorgen! Moet ik nog wel doorgaan?! Deze gedachten gingen al een aantal maanden door mijn hoofd en kostten me letterlijk mijn gezondheid. Slapen deed ik nauwelijks meer, niet meer dan twee tot drie uur per nacht. Uiteindelijk leidde dit tot een opname bij de GGZ vanwege chronische vermoeidheid en moest ik verplicht aan de slaappillen. Die ervaring heeft mijn leven en mijn bedrijf volledig veranderd. Ik ben blij met de steun die ik van Over Rood heb gehad. 

Draaikolk van angst en paniek

 Mijn onderneming heb ik al vijftien jaar. Ik verzorg relatiegeschenken en awards voor grote bedrijven. In 2019 merkte ik dat het niet lekker liep; ik gaf meer uit dan wat er binnenkwam en ik was een enorme schuld aan het opbouwen. Mijn personeelskosten waren te hoog, ik zette mezelf altijd op de laatste plaats en ik hield me te veel bezig met kleine orders, omdat ik bang was anders geen inkomsten te hebben. Ik was me daar toen nog niet bewust van, dat is pas later gekomen. Wel maakte ik me al flink zorgen. Toen daar de coronacrisis bij kwam kijken, stegen mijn angsten en paniek tot nieuwe hoogtes. Dagelijks keek ik naar het nieuws en werd ik bang voor van alles. De pandemie, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, alle onheil in de wereld, het leidde bij mij tot ongekend hoge stresslevels.

Schaamte en schuldgevoelens

Door al die angst en stress deed ik geen oog meer dicht. Op sommige nachten keek ik hoe mijn kinderen sliepen. Ik heb gefaald als vader, dacht ik dan. Mijn lichaam en geest werden volledig in bezit genomen van schaamte en schuldgevoelens.
Ik had geen energie, geen zelfvertrouwen en geen motivatie meer. Mijn ergste nachtmerrie stond bij me op de stoep; begin 2022 kreeg ik te maken met een dreigend persoonlijk en zakelijk faillissement. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen.

Zelf oplossen?

Om hulp vragen vond ik enorm moeilijk. Ik ben ondernemer! Ik kan alles toch wel zelfstandig oplossen?! Zelfs toen ik de eerste nacht bij de GGZ moest slapen, zei ik nee tegen de slaappillen, terwijl ik die echt heel hard nodig had. Gelukkig dachten de GGZ-medewerkers daar anders over, dus die slaappil heb ik uiteindelijk toch genomen.
Voor het eerst in maanden sliep ik eindelijk weer eens acht uur. Ik mocht ook niet werken van de GGZ, wat ik erg moeilijk vond. Ze hadden mobiel en laptop in beslag genomen.
Maar op de vierde dag werd ik wakker en schoot er een gedachte door mijn hoofd als een zonnestraal: Ik weet niet hoe, maar ik heb het heft in eigen handen en ik ga hier hoe dan ook uitkomen!

Grip op huidige situatie

Vroeger gaf ik externe omstandigheden de schuld van mijn situatie. Het komt door de pandemie, het komt door de oorlog, het komt door mijn slechte geluk. Maar bij de GGZ dook ik in video’s en zelfhulpboeken als ‘No Excuses!’ en leerde ik dat ik zelf de belangrijkste factor ben. Natuurlijk zijn er soms andere oorzaken, maar de kracht om betere keuzes te maken zat in mij. Ik besloot dat ik mijn energie weer op peil moest krijgen, zodat ik mijn bedrijf en mijn gezondheid kon redden.
Daarvoor moest ik mezelf op de eerste plaats leren zetten. Dat was niet makkelijk. Ik kwam erachter dat ik bepaalde patronen moest doorbreken. Ik had een negatieve relatie met geld, die ik moest veranderen. Ik moest leren dat geld niet ‘slecht’ is, maar essentieel om leuke dingen te kunnen doen voor mezelf en met mijn gezin.

Plan: mijn leven terug krijgen

Om mijn lichaam, emoties, gedachten en financiën weer in balans te brengen, stelde ik een noodplan op, dat ik minstens twee weken zou volgen. Dit was geïnspireerd op tips van zelfontwikkelingguru’s Tony Robbins en Sandeep Maheshwari (de Indiase Tony Robbins), waar ik regelmatig naar luisterde.

Ook googelde ik op ‘ondernemers met financiële problemen’ waardoor ik bij Over Rood terechtkwam. Ik werd begeleid door Gert-Jan, die me waardevolle financiële tips gaf.

Dit was mijn noodplan voor de eerste 2 tot 3 weken:

Fysiek: elke dag minstens 5000 stappen zetten in het daglicht, eten wat mijn lichaam energie geeft (vis en groenten in plaats van koffie of alcohol), minimaal 8 uur slaap.
Emoties: de dag beginnen en eindigen met dankbaarheid, mezelf omringen met positieve mensen, geen nieuws meer kijken.
Gedachten: diep ademhalen wanneer ik merk dat ik word overweldigd door gedachten, plus gedachten analyseren en loslaten.
Financieel: alle kosten verlagen (inclusief personeelskosten), focussen op klanten die het meeste geld opleveren, overzicht maken van schulden en/of kwijtschelding aanvragen, verantwoordelijkheid nemen, lezen van boeken over financieel management (Dave Ramsey, Money Makeover), stoppen met klanten die geen energie of plezier geven.

Na verloop van tijd merkte ik dat ik steeds meer kon terugvallen op mijn dankbaarheidsoefeningen wanneer ik overladen werd door emoties en angst. Daardoor begon ik steeds meer plezier en geluk terug te krijgen in mijn leven. Nu, meer dan een jaar later, begin ik mijn ochtenden met tijd voor mezelf. Ik doe wat zonnegroetjes uit de yoga of geniet van een goed ontbijt. Ik ga in elk geval niet meer direct aan het werk.

Het heeft een lange tijd geduurd voordat ik mijn energie weer terug had, maar relatief gezien is het snel gegaan. De GGZ zei dat sommige mensen wel 2 tot 3 jaar met chronische vermoeidheid of depressie (zoals ik die had) vechten!

Samen sta je absoluut sterker

Het noodplan heeft mij geholpen mijn leven en bedrijf weer op de rit te krijgen. Maar dat had ik alleen nooit voor elkaar kunnen krijgen. Het is een gevaarlijke gedachte dat je alles wel in je eentje kunt opknappen. Mensen hebben elkaar nodig. Voor mij waren dat mijn vrouw, mijn goede vriend Erik, mijn personeel, de GGZ en Over Rood. Die hebben het vuur in mij echt weer aangewakkerd. Het feit alleen al dat Gert-Jan Onnink van Over Rood achter me stond en aandacht aan me schonk, deed me krachtiger voelen. Dat je je gedachten of zorgen met iemand kunt delen, dat is zo waardevol en belangrijk!

Op nummer 1

Mijn advies voor ondernemers die het moeilijk hebben, op welk gebied dan ook (financieel, psychisch, fysiek, energetisch), is: vraag om hulp! Zet jezelf op de eerste plaats (dat is niet egoïstisch, integendeel!) en geef je mentale gezondheid prioriteit. Elke dag. Hoe zwaar je ook in de put zit, er zijn heel veel manieren om eruit te komen – vooral in Nederland. Dankzij mijn noodplan en de hulp die ik heb gekregen van mijn vrouw, vrienden, personeel, de GGZ en Over Rood, heb ik nu bijna al mijn schulden afbetaald. Ik heb veel meer tijd voor mijn gezin en ik werk plezieriger. Dat had ik me een jaar geleden niet kunnen voorstellen. Daarom wil ik je op het hart drukken dat hoe moeilijk je het nu ook hebt, ik zeker weet dat je het kunt oplossen. Want als ik het kan, kan jij het ook!

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Mensen gaan er altijd vanuit dat het je eigen schuld is. Over Rood veroordeelde ons niet. Dat was fijn.”
“Wat Over Rood voor mij heeft gedaan zal ik nooit vergeten.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.