Het verhaal van Marja

"Ik schaamde me, durfde geen hulp te zoeken, stoppen met m’n bedrijf was geen optie en terug in loondienst wilde ik niet."

‘M’n toekomst was nog maar kort geleden ongewis. Het heden knap ingewikkeld. Ik wist niet meer hoe het verder moest. En één ding was duidelijk: naar het verleden wilde ik niet meer terug. Ik was gespannen. Kon niet meer helder denken’. Lees het verhaal van Marja.

Opdrachtgever failliet. En dan?

Jarenlang was ik tot grote tevredenheid van mijn opdrachtgevers werkzaam geweest in een niche van de dienstverlening aan het MKB. Eerst in loondienst en later als ZZP’er. Een wereldje waarin ik een goede reputatie had (en nog steeds heb). Maar een paar jaar geleden ging het mis. Een organisatie waarbij ik me had aangesloten ging failliet. Even later vielen twee grote opdrachtgevers weg. Het vakgebied, waar ik me tot dan toe als een vis in het water had gevoeld, kon me steeds minder bekoren. Ik liet het werk sloffen. Ging niet meer achter nieuwe opdrachten aan. Deed nog slechts de dingen die me op een presenteerblaadje werden aangeboden. Ik wilde nadenken. Over m’n leven. Wat ik daarmee wilde. Waar ik energie van kreeg. Waar ik gelukkig van werd.

Carrièreswitch

Ging uiteindelijk een opleiding tot coach volgen. Omdat ik dacht dat ik met mijn levenservaring een goede helper zou zijn. Een opleidingstest bevestigde mijn vermoeden en ik besloot de opleiding te gaan doen. Ik werd gegrepen door deze opleiding. Het veranderde mijn kijk op de wereld. En wel zo ingrijpend, dat ik me er maar moeilijk toe kon zetten mijn vertrouwde bezigheden voort te zetten. Mijn oude vakgebied stond zo haaks op alles waar ik in deze opleiding mee in aanraking kwam. De wereld die voor mij open ging.

Minder inkomsten

Voor ik er erg in had, had ik steeds minder inkomsten en liepen de schulden snel op. Ik schaamde me, durfde geen hulp te zoeken, stoppen met m’n bedrijf was geen optie en terug in loondienst wilde ik niet. Zo schoof ik een beslissing maar voor me uit. Tot de realiteit zich bruut opdrong. Ik geconfronteerd werd met intimiderende incassobureaus. Zoveel schulden had verzameld, dat ik in aanmerking kwam voor de voedselbank.

Nieuwe vaardigheden

In het begeleidingstraject van Over Rood word ik gespiegeld door andere ondernemers. Ontdek ik m’n dode hoek. Besef ik dat ik mijn oorspronkelijke vak alle aandacht moet geven. Daar nieuwe klanten moet werven. Mijn nieuwe werkzaamheden niet ten koste van de oude mogen gaan. Ik m’n vroegere bezigheden moet zien te integreren in mijn nieuwe coaching-praktijk. Maar voor het zo ver is, moet ik nog een aantal stappen zetten. Tijdens het schrijven van de teksten voor mijn nieuwe website kwam ik er achter dat ik nog onvoldoende weet wie m’n toekomstige coaching-klanten zullen zijn. En vooral hoe en waar ik ze kan vinden.

Heft in eigen handen

Het heden is inmiddels weer wat helderder voor me geworden. Ik sta weer wat zelfbewuster in het leven. Heb de rollen omgedraaid. Het initiatief naar me toegetrokken. Ben in onderhandeling gegaan met mijn schuldeisers. Een regeling voorgesteld waar zij gelukkig mee akkoord zijn gegaan. Het betekent dat mijn acute problemen nu onder controle zijn. Ik weet hoe ik er voor sta. Ondertussen heb geleerd hoe ik m’n financiën moet bijhouden. De discipline die daarvoor vereist is. Dat een boekhouding niet voldoende is. Je ook privé je zaken op orde moet hebben. Ben zelfs zover dat ik daar nu andere deelnemers mee kan helpen.

En dan vooruit!

Ik durf weer voorzichtig vooruit te kijken. Aan morgen te denken. Het moment dat ik met het nieuwe programma begin. De fijne kneepjes van het ondernemerschap leer. Ontdek hoe ik zowel een succesvolle ondernemer als een invoelende coach kan worden. Hoe ik hoofd en hart met elkaar kan combineren. Daar verheug ik me op.’

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Hoe kon ik zo goed van vertrouwen zijn? Hoe kon het gebeuren dat een oplichter jarenlang ongestoord z’n gang kon gaan?”
“Er is niks waar ik me voor schaam. Ik heb het mis laten gaan. Ik weet wat mijn zwakke plekken zijn. Niet zeuren, maar vooruit kijken! “

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.