Het verhaal van Bart

"Bij de overname van een bedrijf komt zoveel kijken."

Ik kreeg advies over hoe ik mijn boekhouding moest doen

Als Bart last krijgt van zijn gehoor en een tijd niet kan werken, dient zich een
mogelijkheid aan om een stoffeerderij over te nemen. Het is een kans die hij als ervaren stoffeerder niet aan zich voorbij kan laten gaan. Maar hoe leid je een eigen bedrijf? Met de begeleiding van Over Rood lukt het hem dit onder de knie te krijgen.

“Ik ben vanaf mijn zeventiende werkzaam als meubelstoffeerder. Tot vijf jaar geleden deed ik dat in opdracht van allerlei fabrieken. Bij mensen thuis loste ik problemen op zoals losse stiknaden en het bijvullen van kussens. Op die manier kwam ik ook geregeld bij een stoffeerderij. Zij zetten voor mij bijvoorbeeld een nieuwe rits in een kussen, of ik liet hen een pand in de rug van een bank vernieuwen en haalde deze later weer op voor een klant.”

Bedrijfsvoering
“Toen ik als gevolg van een virus, dat op mijn gehoor geslagen was, last kreeg van plotselinge doofheid, kon ik een tijd niet werken. In die periode vroeg de eigenaar van de eerdergenoemde stoffeerderij mij of ik wellicht interesse had om zijn stoffeerderij over te nemen. De man was al op leeftijd en zocht een overnamekandidaat. Na er thuis goed over te hebben gesproken, besloot ik de sprong te wagen Dit was nog voor mijn operatie, waarbij een gehoorimplantaat werd geplaatst, en waardoor ik nu weer kan horen.  

Bij de overname van een bedrijf komt echter zoveel kijken. Denk aan inkoop van materialen, klanten adviseren, prijsafspraken maken, meubels ophalen en terugbrengen, en de boekhouding. Op het moment dat ik de stoffeerderij net in mijn bezit had, was dit behoorlijk overweldigend voor mij. Via via hoorde ik van de firma Over Rood en dat zij ondernemers hierbij kunnen begeleiden. Ik nam contact met hen op en zij hebben mij vervolgens goed op weg geholpen. Ik kreeg advies over waar ik op moest letten bij de inkoop van materialen (vergelijk prijzen tussen leveranciers) en prijsafspraken. Maar ook hoe ik mijn boekhouding moest doen. Op die manier werden betalingsachterstanden
snel getackeld en ook voorkomen. En kreeg ik de bedrijfsvoering stap voor stap in de vingers.”

Toekomstperspectief
“Op dit moment draait mijn stoffeerderij alweer vijf jaar. Daarvan heeft Over Rood mij zo’n 2,5 jaar begeleid. Het is nu een goed lopend bedrijf, met veel terugkerende klanten. Maar ook nieuwe klanten vinden hun weg, veelal via mond-tot-mondreclame. Van de coronacrisis heb ik gelukkig geen last gehad. In die periode waren mensen vaak thuis en stoorden zich nóg meer aan kapotte meubels. Kortom, juist een mooi moment om dat soort reparaties uit te laten voeren. En zo draaide mijn werk normaal door. Ik heb dan ook geen coronasteun hoeven aanvragen.”

 

Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 10 uit 2022. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.

Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“De dag dat ik weer het mannetje ben, komt steeds dichterbij”
“De dag dat ik weer het mannetje ben, komt steeds dichterbij”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.