Het verhaal van Adriana

"Door corona verdampte driekwart van mijn omzet."

Ik geloof echt dat er een ommezwaai komt

Met een aantal nieuwe lucratieve opdrachten zag 2020 voor de mode- en lifestyle-academy van Adriana (niet haar echte naam) er zonnig uit. Totdat het coronavirus toesloeg en haar klanten zich een voor een afmeldden. Zo verdampte driekwart van haar omzet. Noodgedwongen klopte ze aan bij Over Rood. Dat zorgde voor rust en overzicht. Door een nieuwe draai te geven aan haar opleidingsbedrijf heeft Adriana nu toch weer zicht op betere tijden.

Mijn bedrijf voor het trainen van retailprofessionals in de mode- en lifestyle-sector bestaat twaalf jaar. Ik focus mijn training niet op wát, maar vooral op hóe je iets verkoopt. Dus op lichaamstaal en op hoe authentiek je overkomt bij je klant. Zo’n salesman of -vrouw in korte tijd tot zijn of haar kern laten komen, daar ligt mijn kracht. Met een stel nieuwe grote deals beloofde 2020 voor mij als ondernemer een extra mooi jaar te worden. Totdat het coronavirus toesloeg en het land in maart op slot ging. Van de ene op de ander dag zetten de bedrijven waarvoor ik aan de slag zou gaan alles on hold.

Ook kandidaat-klanten voor losse coachingtrajecten trokken zich terug, onzeker over wat hen nog te wachten stond. Als snel had ik amper nog inkomsten. Doordat ik gebruik kon maken van de TOZO 1-regeling, is mijn bedrijf niet gelijk al omgevallen. Voor die inkomenssteun was ik dus heel dankbaar. Maar toen kwam de zomer. Dat is voor mijn bedrijf sowieso een stille periode, maar dit jaar dus helemaal. Met nog een enkele opdracht en 150 euro alimentatie bleek ik voor die aangescherpte TOZO 2-regeling net te veel te verdienen. Terwijl het water me als ondernemer aan de lippen stond. Want de kosten van mijn bedrijf, zoals de huur voor mijn kantoor- en trainingsruimte, liepen gewoon door. En ik had schulden. Gelukkig niet dramatisch, maar bij elkaar toch zo’n 6.000 euro. vooral bij de Belastingdienst en het energiebedrijf. Begin augustus voelde ik gewoon dat ik zonder professionele ondersteuning zou vastlopen. zoveel stress ervoer ik toen. Alles in mij verzet zich tegen mijn handje ophouden, maar toen ben ik dus naar het schuldhulploket van de gemeente gestapt. Daar werd ik gelukkig prettig ontvangen en in contact gebracht met Over Rood, een vereniging die ondernemers in financiële nood helpt. Aan die organisatie heb ik echt veel te danken gehad, en nog steeds. Zo bleek de gemeente bereid tot het betalen van een rekening van 2.000 euro van mijn boekhouder en stemden schuldeisers in met een meer gespreide aflossing.

Ik kreeg weer rust en houvast. Daardoor kon ik mij helemaal richten op het binnenhalen van klanten voor de rest van het jaar Daarnaast ben ik bezig mijn bedrijf te herpositioneren. Want van Over Rood leerde ik dat mijn trainingsaanbod alle kanten opging Waardoor ik met mijn core business juist potentiële klanten misliep. Nu focus ik dus alleen op modeopleidingen. Niet online, want op afstand werkt niet voor de trainingen die ik geef Alleen echt fysiek interactief Normaal bied ik die opleiding als groepstraining aan. Maar omdat een groep trainen nu niet gaat, heb ik er voor hetzelfde tarief een een-op-een training van gemaakt. Terwijl een klant daar normaal het dubbele voor betaalt. Op die manier heb ik tot nu toe toch nog iedere maand een training verkocht. Geen vetpot, maar met de 2.000 euro die ik daarmee per maand verdien, red ik het net. Voor de komende weken is mijn lesagenda nog wel leeg. Maar met twee positieve intakegesprekken ziet het er toch naar uit dat ik tot eind dit jaar safe zit. Ondertussen neemt het aantal coronabesmettingen weer af en is er nu een vaccin. Daarmee ontstaat er voor mensen weer perspectief Ik geloof echt dat er in januari een ommezwaai komt, terug naar meer normale tijden. Met ook weer meer aanmeldingen voor mijn opleidingen voor moderetailers. Zeker nu mijn bedrijf met dank aan Over Rood weer stevig op de rails staat.

 

Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 4 uit 2020. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.

Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Door mijn verslaving had ik grote schulden gemaakt”
“Uw vraag voor een verklaring hoe ik in mijn levensonderhoud heb voorzien is simpel. Dit kon ik niet.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.