Het verhaal van Peter

"Door mijn verslaving had ik grote schulden gemaakt"

Ik schaamde me, vond het moeilijk iedereen te benaderen

Door heftige verslavingsproblematiek diep in de schulden terechtkomen: het overkwam Peter. Na een periode in een afkickkliniek zag hij kansen om als zelfstandige aan de slag te gaan in zijn vakgebied. Maar dat is lastig als je nog zoveel schulden hebt. De gemeente bracht hem in contact met Over Rood. Met hun hulp ziet hij als installateur van zonnepanelen de toekomst weer positief tegemoet.

“Ik heb tien jaar met een verslaving geleefd; drank en cocaïne. Als gevolg van die verslaving ontstonden ook al snel forse schulden. Schulden waarvan ik op een gegeven moment alleen nog een inschatting kon maken. Na afgekickt te zijn in een kliniek werd het hoog tijd om die schulden aan te gaan pakken. Daarvoor klopte ik in eerste instantie aan bij de gemeente. Toen ik aangaf dat ik mijn werk, dat ik voorheen in loondienst uitvoerde, wel als zelfstandig ondernemer zou willen uitvoeren, brachten zij mij in contact met Over Rood.

Al snel daarna volgde een intakegesprek. Gewoon bij mij thuis. Het was een fijn gesprek waarin niet alleen mijn problemen ter sprake kwamen. maar ook wat Over Rood voor mij zou kunnen betekenen. Toen hebben we samen een plan gemaakt. Besloten werd dat iemand van Over Rood mij zou gaan begeleiden bij de aanpak van mijn schulden. Iemand die perfect bij mij paste als contactpersoon. En zo is het balletje eigenlijk al heel snel gaan rollen. Tijdens het eerste gesprek met mijn contactpersoon van Over Rood heb ik allereerst mijn situatie uitgelegd. Hij stelde meteen voor om samen met hem een schuldenoverzicht te maken. Ik schaamde me en vond het moeilijk om iedereen te benaderen, mijn verhaal te doen. Hij heeft mij dan ook geholpen met het opstellen van brieven naar mijn schuldeisers en het achterhalen van de benodigde gegevens. Ook hielp hij bij het afwikkelen van achterstallige belastingaangiftes. Want ook die had ik gewoon laten liggen. Omdat de Belastingdienst verkeerde gegevens van mij bleek te hebben, werd meteen al het een en ander kwijtgescholden. Langzamerhand werd duidelijk hoeveel schulden ik nou echt had, want daarvan had ik zelf absoluut geen idee. Door samen dat schuldenoverzicht tot in detail uit te werken, en alle benodigde gegevens te achterhalen, ontstond inzicht.

Het ergste is nu achter de rug. Tijd om vooruit te kijken. Mijn contactpersoon van Over Rood helpt mij nu nog steeds, alleen wat meer op de achtergrond. Bij vragen kan ik altijd even appen of bellen en nog dezelfde dag heb ik antwoord, echt heel fijn. Een schuldsaneringstraject van de gemeente speciaal voor zzp’ers staat nu op het punt van beginnen Dit houdt in dat ik een lening heb gekregen van de gemeente die ik binnen drie jaar moet terugbetalen. Met die lening worden in één keer al mijn schuldeisers terugbetaald Op dat moment heb ik nog maar één schuld; die bij de gemeente. Die lening moet ik in maandelijkse aflossingen terugbetalen. Verdien ik meer in een maand, dan draag ik ook meer af en is mijn schuld eerder afgelost.

Mijn bedrijfje loopt goed. Al veertien jaar ben ik werkzaam als installateur van zonnepanelen. Voorheen in dienst van anderen, maar tegenwoordig dus ook als zzp’er En dat bevalt me prima. Mijn bedrijfje groeit en ik hoop dat dat zo doorzet de komende jaren. Ik heb zes dagen in de week werk en ook volop nieuwe opdrachtgevers Mijn reputatie heb ik gelukkig kunnen herstellen. Eerlijkheid vind ik daarbij belangrijk; mijn opdrachtgevers kennen mijn situatie qua verslavingen. Het is zaak dat ik de kans die zij mij geven niet verspeel, maar dat heb ik zelf in de hand. Het feit dat ik nu weer vooruit kan kijken, is zo fijn. Ik heb weer een doel en weet nu dat ik altijd hulp kan vragen. Dat ik zelfs een huis zal kunnen kopen als mijn schuld straks is afgelost, had ik al helemaal niet meer verwacht. Wat dat betreft, ben ik de gemeente en Over Rood heel erg dankbaar.’

 

Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 6 uit 2021. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.

Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Wat Over Rood voor mij heeft gedaan zal ik nooit vergeten.”
“De dag dat ik weer het mannetje ben, komt steeds dichterbij”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.