Het verhaal van Elif

"Ik kon mijn begeleider bellen of langskomen. Het is een heel fijn gevoel dat ze er op ieder moment voor me zijn. "

Soms kan het heel snel gaan. Elif Budak kwam als onbeschreven blad bij ons binnen. Vijf maanden later startte ze haar eigen rijschool. Ze vertelt: “Ik had niks, wist absoluut niet waar ik aan toe was. Ik vind het heel bijzonder dat de juiste mensen om me heen mij in korte tijd zo ver hebben kunnen brengen”. Lees het verhaal van Elif. 

Groen als gras

Eerder dat jaar raakte zij haar baan als ambtenaar bij de sociale dienst kwijt. Een slimme zet was dat zij toen vroeg om een betaald opleidingstraject. Het idee om haar eigen rijschool te hebben kriebelde al een tijdje. Zo gezegd zo gedaan. Als een voorbeeldige student doorliep Elif de opleiding. Maar toen ze haar papieren binnen had stapelden de vragen zich op. Want, hoe kom je tegenwoordig ergens aan de bak zonder werkervaring? En daarbij, wat moest zij eigenlijk allemaal weten als startende ondernemer? Hoe doe je je boekhouding? Welke auto zou ze aanschaffen? Hoe moest zij haar zaken belastingtechnisch op orde krijgen? Elif had eigenlijk geen idee. Ze had het gevoel dat ze er alleen voor stond en dat wilde ze niet. Ze had iemand nodig die haar zou steunen, vooral in de beginfase. Gelukkig wist haar zus van de startersbegeleiding van Morgen en stimuleerde haar om contact op te nemen.

Het doel

Elif is vrij verlegen en voorzichtig van aard. Eigenschappen waar de meeste rijinstructeurs af en toe wel wat meer van zouden kunnen gebruiken. Dit maakt haar echter niet minder doortastend. Ze wist vanaf het begin heel goed wat haar doel was. Haar doel was Rijschool Elif. Ze wist alleen nog niet hoe ze daar moest komen. Op advies van haar zus meldde ze zich aan. “Om de twee weken liet ik aan mijn begeleider zien hoe ver ik was. Hoe ver ik was met het uitkiezen van een auto, met het ontwikkelen van een lespakket. Ik kon dan bellen of langskomen. Op eigen initiatief en naar eigen invulling. Het is een heel fijn gevoel dat ze er op ieder moment voor me zijn”.

En nu?

Elif komt verrassend zelfverzekerd uit de hoek wanneer haar gevraagd wordt hoe zij zichzelf over een jaar ziet. Zonder aarzeling zegt ze: “Dan ben ik nog steeds een succesvolle ondernemer.” Toch denkt ze dat ze Morgen niet zomaar aan de kant zou schuiven. Ze woont nog regelmatig een training bij. “Ik ben nog steeds aan het leren en dus aan het groeien, dat doet me goed. Het is fijn om iemand achter de hand te hebben die me begeleidt. Maar het is zeker dat ik nu steviger in mijn schoenen sta!” Een dappere vrouw, die Elif.

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Ik weet het niet. Mijn leven is kapot. Mij overkomt de ene na de andere tegenslag… Maar vandaag was een topdag.”
“Ik durfde de enveloppen niet meer open te maken. En ging gewoon door met werken. Tot het niet meer ging.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.