Tips om succesvol bedrijf te starten

Een goede administratie en het voorkomen of beheren van schulden zijn cruciale aspecten die het verschil kunnen maken tussen succes en moeilijkheden. bij het starten van een bedrijf. Uiteraard dien je op de hoogte te zijn van je belastingverplichtingen.

Als je als ondernemer een eigen bedrijf wilt starten, begin je aan een opwindend avontuur vol uitdagingen. Een goede administratie en het voorkomen of beheren van schulden zijn cruciale aspecten die het verschil kunnen maken tussen succes en moeilijkheden. Uiteraard dien je op de hoogte te zijn van je belastingverplichtingen.

Een goede administratie is de basis van elk bedrijf
Een goed georganiseerde administratie is het fundament dat zorgt voor stabiliteit en groei op de lange termijn. Veel ondernemers die problematische schulden hebben, hebben hun administratie niet meer op orde. We geven je enkele tips om je administratie te stroomlijnen.

Gebruik boekhoudsoftware
Investeer in betrouwbare boekhoudsoftware om transacties bij te houden, facturen te maken en financiële rapporten te genereren.

Scheid zakelijke en persoonlijke financiën
Houd strikt onderscheid tussen zakelijke en persoonlijke uitgaven. Dit vereenvoudigt niet alleen de administratie, maar het helpt ook bij belastingaangiften.

Regelmatige controle
Neem regelmatig de tijd om je financiële overzichten te controleren. Zo spoor je tijdig onregelmatigheden op en het helpt je om juiste beslissingen te nemen.

Voorkom problemen voordat ze beginnen
Schulden zijn funest voor een bedrijf. Als je ze niet op een verantwoorde manier beheert raak je het overzicht kwijt en worden kleine schulden echt problematisch. We noemen enkele strategieën om schuldenproblemen te voorkomen.

Realistische begroting
Maak een realistische begroting en houd je eraan. Voorkom impulsieve uitgaven en wees voorzichtig met leningen die niet strikt noodzakelijk zijn voor de groei van je bedrijf.

Efficiënt debiteurenbeheer
Zorg voor een efficiënt systeem voor debiteurenbeheer. Stuur facturen tijdig en houd openstaande betalingen in de gaten. Je hebt een goede cashflow nodig om schulden te voorkomen.

Onderhandelingsvaardigheden
Als schulden onvermijdelijk zijn, onderhandel dan met crediteuren over gunstige voorwaarden. Soms kunnen betalingsplannen of renteverlagingen worden overeengekomen. Over Rood kan je daarbij helpen als het je zelf niet meer lukt.

Welke belastingen komen er kijken bij het starten van je bedrijf?
Bij het starten van een bedrijf zijn belastingen een essentieel aspect om rekening mee te houden. We zetten ze voor je op een rijtje.

Rechtsvorm van je bedrijf
De rechtsvorm beïnvloedt de belastingverplichtingen. Eenmanszaken en vennootschappen onder firma (vof) worden belast via inkomstenbelasting, terwijl bv’s (besloten vennootschappen) te maken hebben met vennootschapsbelasting.

Omzetbelasting (BTW)
Controleer of je bedrijf BTW-plichtig is. Zo ja, moet je BTW in rekening brengen op je producten of diensten en deze afdragen aan de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je op tijd je BTW-aangiften indient om een boete te voorkomen.

Inkomstenbelasting
Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting over de behaalde winst. Houd rekening met aftrekposten en ondernemersfaciliteiten die de belastingdruk kunnen verminderen. Denk daarbij aan zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Vraag een boekhouder om advies.

Loonbelasting
Als je personeel hebt, ben je verplicht loonbelasting in te houden op hun salarissen en dit af te dragen aan de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je salarisadministratie op orde is.

Ondernemersregelingen
Onderzoek welke specifieke ondernemersregelingen en subsidies die van toepassing kunnen zijn op jouw bedrijf. Deze kunnen financiële voordelen bieden.

Internationale activiteiten
Als je internationale activiteiten hebt, moet je rekening houden met internationale belastingverplichtingen en dubbele belastingheffing voorkomen.

Het starten van een eigen bedrijf kan een mooi een avontuur zijn. Met een goede administratie en het alert zijn op schulden vergroot je de kansen op duurzaam succes.

 

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.