Interview met Nehir Kocak, stagiaire bij Over Rood

Nehir Kocak loopt sinds oktober 2023 stage bij Over Rood. Ze woont in de omgeving van Arnhem. Ze is 18 jaar, doet de opleiding voor 'Sociaal Werker' en is een moslima met een Turkse achtergrond. We vroegen haar naar haar keuze voor Over Rood en haar ervaringen met de organisatie.

Nehir: “Ik was heel blij dat ik, na toch wel een tijdje zoeken naar een goede stageplek, bij Over Rood terecht kon. Het is een leuke en interessante organisatie. Ik doe hier administratief werk, maar ik ga ook mee met trajectmanagers naar hulptrajecten bij ondernemers. Het komt soms voor dat er ondernemers zijn met heftige verhalen. Alles wat ik dan, als lerende stagiaire, doen kan is luisteren. Soms zou ik best wat willen zeggen, maar zo’n situatie ligt meestal heel gevoelig en dan ben ik bang dat ik toch wat verkeerds zeg. Ik heb er bewondering voor hoe empathisch en tactvol de trajectmanager omgaat met de cliënt.”

Studiekeuze
Wat Nehir zo aantrekt in een stage bij Over Rood is de zakelijke omgeving. Ze wilde graag iets in de zorg van kinderen doen, maar bij een schuldhulporganisatie voelt ze zich belangrijk door de verantwoordelijkheden die ze krijgt.  Ze begon aan de studie ‘International business’, die nu ‘Medewerker Marketing’ heet, en daarna aan de opleiding ‘Retailmanager’. Maar dat was het toch niet helemaal voor haar. Ze heeft twee maanden een tussenperiode genomen, nadat ze gestopt was met haar studie ‘Retailmanager’. Dat was een mooi moment om goed na te denken over wat ze echt wilde. Ze heeft veel getwijfeld tussen pedagogische medewerker en sociaal werker. Ze is erg tevreden met haar huidige studiekeuze. Met een verkorte opleiding ‘Sociaal Werker’ op het Capabel Onderwijs in Arnhem hoopt ze andere mensen te kunnen helpen. “Zelf ben ik heel sociaal. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om met kinderen te werken. In mijn vrije tijd geef ik kinderen van zes tot twaalf jaar koranles in de Moskee. Maar het zakelijke trekt me ook heel erg aan. Ik vind het een mooie uitdaging om praktijkervaring op te doen bij een hulpinstantie als Over Rood.”

Thuis voelen bij Over Rood
Er zijn geen problematieken binnen Over Rood, vindt Nehir. Wel kan ze zich vinden in de stelling dat Over Rood nog een overwegend ‘witte’ organisatie is. Dat maakt haar niet uit, zolang ze wordt geaccepteerd zoals zij anderen accepteert. Ze voelt zich, met haar Turkse achtergrond, er helemaal thuis. “De mensen bij Over Rood hebben geen problemen met mijn cultuur of geloofsovertuiging en houden daar ook goed rekening mee. Ik mag bijvoorbeeld vanuit mijn geloof mensen van het andere geslacht geen hand geven en dat leggen ze ook uit tijdens een bezoek aan een cliënt. Daar wordt niet moeilijk over gedaan. Zo gaat het helaas nog niet in alle organisaties.’’

Andere culturen
Nehir vindt dat het alleen maar gunstiger zou uitpakken als er binnen de organisatie Over Rood meer medewerkers van andere culturen zouden werken. “Problemen van cliënten kunnen multicultureel zijn. Sommige allochtone ondernemers met schulden spreken niet vloeiend Nederlands en voor deze mensen zou het fijn zijn om met iemand te praten die hun taal spreekt en hun cultuur kent.”

Nehir is nog tot december bij Over Rood te vinden. 

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.