De KOR kan administratieve verlichting betekenen

Het belangrijkste voordeel van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) is de administratieve verlichting. Voor kleine ondernemers en zzp-ers kan de KOR interessant zijn. Uiteraard zijn er wel voorwaarden verbonden aan de regeling.

Als ondernemer in Nederland ben je verplicht om omzetbelasting, oftewel btw, af te dragen aan de belastingdienst. In de meeste gevallen doe je dat eenmaal per kwartaal. Deze btw mag je doorberekenen aan je klant. Aan de andere kant betaal jij ook btw als je een investering doet voor je bedrijf. Deze btw mag je verrekenen met de btw die je moet betalen. Klinkt simpel, maar het vergt wel wat extra administratie.

Wat is de KOR?
Ondernemers en zzp-ers die een omzet hebben van minder dan €20.000,– (2024) kunnen vrijgesteld worden van btw-aangifte als ze dat wensen. Daarvoor is er een regeling die de administratieve last verminderd. Dit wordt de Kleine Ondernemersregeling, afgekort KOR, genoemd. Als je mee doet in deze regeling hoef je geen btw af te dragen, maar mag je ook geen btw terugvragen. In principe hoef je dan ook geen factuur te sturen naar je klanten, al zal de klant er vaak wel om vragen in verband met zijn eigen administratie. Op de factuur die jij dan stuurt, vermeld je dat je bent vrijgesteld van btw vanwege de Kleine Ondernemersregeling.

Voorkom boetes
Behalve dat je geen btw-administratie meer hoeft bij te houden voorkom je ook boetes die je krijgt als je een keer vergeet om de btw op te geven. Zelfs als je niets aan te geven is zo’n boete al gauw €68,– (2024). Heb je wel btw-aangifte gedaan, maar heb je niet, te laat of te weinig betaald, dan loop je het risico op een boete minimaal €50,– tot maximaal €5514,–. Als ondernemer, die het misschien financieel gezien al zwaar heeft, zit je daar niet op te wachten.

Voorwaarden
Uiteraard zijn er wel voorwaarden verbonden aan de KOR. We noemden al dat je jaaromzet niet hoger mag zijn dan €20.000,– per kalenderjaar. Daarnaast moet je onderneming of bedrijf in Nederland gevestigd zijn en verplicht je je tot een deelname aan de regeling voor minimaal drie jaar. Komt je omzet echter binnen een jaar boven de grens van 20.000,– dan moet je dat direct aan de belastingdienst door geven en je afmelden voor de KOR.

Conclusie
Het belangrijkste voordeel van de KOR is dus de administratieve verlichting. Voor kleine ondernemers en zzpers kan de Kleine Ondernemersregeling interessant zijn. De tijd die je aan de btw-administratie besteedt kun je dan inzetten voor je klanten. Houdt er wel rekening mee dat je de rest van de administratie wel op orde moet houden. Verwacht je binnen drie jaar een grote investering te doen, dan is de KOR niet handig. Je mag dan Namelijk geen btw over de investering aftrekken, terwijl je die natuurlijk wel betaalt.

Hulp vragen
Twijfel je of de regeling interessant is voor jou of heb je andere vragen over de KOR, neem dan eens contact op met een belastingadviseur of, als je al in een traject zit, met je contactpersoon bij Over Rood.

Op de website van de belastingdienst lees je alles over de KOR, zoals voorwaarden, deelname en aanmeldprocedure. Klik hier

 

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.