Het verhaal van Stefan

"Ik had veel eerder aan de bel moeten trekken."

Door de jaren heen was ik in een vicieuze cirkel beland

Nadat Stefans sportwinkel failliet werd verklaard en de curator zelfs zijn huis wilde verkopen om de schuldeisers te betalen, kwam hij in contact met Over Rood. Met hun hulp kon hij alsnog tot een akkoord komen met zijn crediteuren en zijn woning behouden.

“Ik had een sportwinkel binnen een franchiseformule, maar wilde daar eigenlijk uit. Door de jaren heen was ik in een vicieuze cirkel beland. De rekeningen stapelden zich op en de winst die ik boekte, gebruikte ik direct om achterstallige facturen mee te betalen. Dat liep uiteindelijk spaak en toen vroeg een van mijn schuldeisers mijn faillissement aan. Omdat ik zelf geen vorm van rechtsbijstand kon betalen, was ik overgeleverd aan de curator. En terwijl ik dacht dat die er was om mij te helpen, bracht deze mij alleen maar verder in de problemen. Zijn enige doel was zo veel mogelijk geld binnen harken voor mijn schuldeisers.”

Uitdaging
“Uiteindelijk klopte ik aan bij de gemeente. Zij vertelden mij dat ik alleen voor persoonlijke schuldsanering bij hen terecht kon. En daarvoor moest eerst mijn zakelijke schuldsanering in gang zijn gezet. Op hun advies nam ik contact op met Over Rood. Dat bleek een goede zet. Al bij het eerste telefoongesprek gaven zij aan er alles aan te willen doen om mij te helpen. De situatie waarin ik mij bevond, was echter ook voor hen nieuw en een uitdaging. Ik kwam immers in een later stadium bij hen dan anderen, namelijk op het moment dat ik al failliet verklaard was. Normaal gesproken is Over Rood er juist om een faillissement te helpen voorkomen. Mijn contactpersoon bij Over Rood verdiepte zich in eerste instantie in mijn situatie. Ook maakte hij mij duidelijk dat de curator niet mijn vriend was, maar juist mijn opponent. En dat ondernemers vaak alles zelf willen doen, terwijl ze de administratie en boekhouding beter aan experts kunnen overlaten. Daar is het ook bij mij fout gegaan. Ik dacht zelf voldoende kennis van zaken te hebben op administratief gebied, maar had niet voldoende tijd om me in zaken te verdiepen en liet dingen versloffen. Terugkijkend had ik bovendien veel eerder aan de bel moeten trekken, dan had erger kunnen worden voorkomen er was ik nooit in een faillissement beland.”

Akkoord
“Het doel van Over Rood was duidelijk: tot een akkoord komen met mijn schuldeisers en de gedwongen verkoop van mijn huis, dat in de boedel zat, voorkomen. Met hun hulp is dat ook gelukt. We hebben aan kunnen tonen dat bij verkoop van het huis en de huur van een ander huis, onze lasten alleen maar zouden stijgen. Bovendien hebben wij een gedeelte van het akkoord kunnen financieren uit de overwaarde van ons huis. We zijn zo uit de schuldsanering gebleven. Ik ben in dienst getreden bij een sportwinkel en ben daar nu werkzaam als bedrijfsleider. Al met al zien we de toekomst weer positief tegemoet. Van onze schulden zijn we nog niet af. maar we hebben wel veel langer de tijd om die af te lossen.”

 

Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 8 uit 2022. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.

Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. waarbij ondernemers elkaar helpen

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“De hulp van Over Rood gaf mij rust.”
“Uw vraag voor een verklaring hoe ik in mijn levensonderhoud heb voorzien is simpel. Dit kon ik niet.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.