Het verhaal van Paula

"Ik ben blij met de oplossing: schuldenvrij uit de zaak stappen en werken aan mijn gezondheid"

‘Corona kwam en toen viel alles stil’

De maatregelen rondom de coronacrisis vormden de nekslag voor de afslankstudio van Paula (niet haar echte naam). Voor die tijd was de studio geen vetpot, maar ging het allemaal net en met hulp van de organisatie Over Rood leek een overname door Paula’s dochter een goede nieuwe stap. Dat liep allemaal anders en de situatie werd ineens penibel. Met vereende krachten kwam Paula er toch goed uit

‘Onze afslankstudio zit in het hogere segment. Klanten betalen voor een programma een redelijk bedrag, maar ze komen pas hier als ze alles al hebben geprobeerd om af te vallen. We hebben een moeilijke periode gehad, waarin mensen het lastig vonden om veel geld uit te geven aan hun gezondheid. Tweeënhalf jaar geleden kregen we een nieuwe franchisegever met grote plannen, maar daar haalden we niet helemaal uit wat werd beloofd.

Begin dit jaar nam ik contact op met Boris van Over Rood, een vrijwilligersorganisatie die ondernemers helpt die in de problemen zitten. Na analyse van de cijfers en situatie ontstond het idee dat mijn dochter de zaak over zou nemen. We hebben gekeken of het bedrijf levensvatbaar was en of het een kans had. De conclusie van Boris was dat het vijf voor twaalf was, maar dat het wel moest kunnen lukken. Maar ja, toen kwam het coronavirus en werd alles stilgelegd.

We werkten veel met maandabonnementen en die vielen bijna helemaal weg, er kwamen ook geen nieuwe intakes. De huur is drie maanden niet betaald, simpel omdat het geld er niet was. Ik kon de franchisegever ook geen fee betalen. We konden pas weer verder als de studio weer open kon en duidelijk was hoe dat eruit zou zien. In mei kreeg ik de diagnose dat ik een ernstige ziekte had en belde ik met Boris om ervoor te zorgen dat de zaak verkocht zou worden. Er was geen tijd om mijn dochter in de overname te begeleiden, ook niet op afstand. Mijn gezondheid en de coronacrisis zorgden ervoor dat het niet meer was te doen. Maar ja, verkopen gaat op zo’n moment ook niet.

Ik heb aan mijn franchisegever gemeld dat ik hoe dan ook de sleutel in ging leveren en dat overleg met de huurbaas slim was. In februari 2019 betrok ik een nieuw pand en de financiering van een deel van de verbouwing was in de huur verwerkt. De schulden stapelden zich op. Na veel onderhandelen en met veel ondersteuning van Over Rood kwamen we overeen dat ik de fee niet hoefde te betalen, ongeveer 15.000 euro. Allerlei apparatuur laat ik wel achter in het filiaal, dus dat kunnen we redelijk tegen elkaar wegstrepen. De franchisegever heeft overlegd met de verhuurder, die heeft wat water bij de wijn gedaan en zo kwamen we er toch uit. De bankgarantie is wel naar de verhuurder gegaan.

Ik ben blij met de oplossing. Ik kan schuldenvrij uit de zaak stappen en werken aan mijn gezondheid. Met veel hulp van Boris van Over Rood en de coulante opstelling van franchisegever en verhuurder. Mijn dochter heeft van de franchisegever een vast contract gekregen en zet de studio voort. Dat hadden ze allemaal niet hoeven doen, maar dat hebben ze wel gedaan. Ik ben er dankbaar voor.

Deze column is tot stand gekomen door de samenwerking tussen Over Rood en Stichting BKR en is gepubliceerd in het BKR Inzichtelijk magazine editie 3 uit 2020. Redactie: PACT Public & Media Affairs Den Haag en de auteursrechten liggen bij stichting BKR.

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“In financiële nood leer je je vrienden kennen.”
“Door te hoge kosten moest ik wel stoppen.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.