Het verhaal van Barbara

"De hele dag borrelen er gedachten bij me op. Dat proces is niet te stoppen. Dan is het moeilijk keuzes maken."

‘Ideeën genoeg. Iets nieuws bedenken kost me weinig moeite. De hele dag borrelen er gedachten bij me op. Dat proces is niet te stoppen. Naast alle voordelen heeft dat één groot nadeel: dan is het moeilijk keuzes maken. Je op één ding te concentreren. Daarnaast vind ik het als creatief mens lastig gedisciplineerd te werken. Logisch en planmatig te werk te gaan. Daarom heb ik me opgegeven voor het vervolgprogramma van Over Rood. Om een succesvolle ondernemer te worden. Nee, schulden heb ik niet. En dat wil ik graag zo houden. Zoals het er bij vroeger bij ons thuis aan toe ging, daar verlang ik echt niet naar terug.

Zoveel creatieve ideeën

Ik kom uit een creatieve familie. Zelf ben ik opgeleid als antropoloog maar ook vooral scheppend bezig. Werk op het snijvlak van verwondering en therapie. Help mensen op een speelse manier zichzelf te ontdekken. Het beste uit zichzelf naar boven te halen. Heb daar allerlei methoden voor ontwikkeld. Maak gebruik van theater, interactieve tentoonstellingen, spel en verhalen. Daarnaast heb ik een bedrijf dat kunst als communicatiemiddel inzet en een stichting die als kweekvijver fungeert voor creatieve projecten.

Meer focus aanbrengen

Inderdaad, het is allemaal wat gefragmenteerd. Het zijn veel ballen om in de lucht te houden. In de acht jaar dat ik nu bezig ben hebben al die initiatieven me, althans in financiële zin, weinig opgeleverd. Nu de kinderen groter zijn, ik meer tijd tot m’n beschikking heb, heb ik besloten de zaken professioneler en zakelijker aan te pakken. De fijne kneepjes van het ondernemerschap te leren. Ik wil precies weten hoe ik een ondernemersplan moet opstellen. Een positionering moet maken. Waar ik op moet letten als ik een strategie schrijf. Hoe ik financieel inzicht en overzicht krijg. Hoe ik me de mores van het zakendoen kan aanleren.

Ondernemersprogramma Over Rood

Bij Over Rood werk je in groepjes. In zo’n groepje ben je onder elkaar. Kun je alles zeggen. Is niets gek of raar. Iedereen in zo’n groepje is verschillend. Heeft een andere achtergrond. Andere kennis, kunde, vaardigheden, ervaringen en talenten. En als je dat allemaal bundelt heb je zoveel samengebalde kracht, dan kun je elk plan bedenken en realiseren. Zo helpen we elkaar steeds weer nieuwe stappen te zetten. Onbekende verten te verkennen. Uit onze comfortzone te treden. We spiegelen elkaar. Ontdekken onze dode hoek. Ja, dat kan soms best confronterend zijn. Ook gaan we op zoek naar onze donkere kant. Dat wat we liever voor anderen, maar ook voor onszelf verborgen houden. Leren ook die te accepteren. Want daar liggen natuurlijk ook je talenten. Dat wat je bijzonder en uniek maakt. Zo worden we ons steeds beter bewust wie we zijn. Groeien we. Ontwikkelen we ons. Als mens, individu, professional en dus ook als ondernemer.

‘Ik voel me nu net Alice in Wonderland’

Elke groep heeft een coach tot z’n beschikking. Een rasondernemer. Iemand die het klappen van de zweep kent. Van de coach leren we de vele kanten van het ondernemerschap. Wat we moeten doen (en laten) om een succesvolle ondernemer te worden. Van hem horen we alles over strategie, positionering en financiën. Hoe we ons moeten focussen. Waar we scherpe keuzes moeten maken. Er gaat een wereld voor mij open. Voel me Alice in Wonderland.’

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“ik geloof echt dat er in januari een ommezwaai komt, terug naar meer normale tijden. met ook weer meer aanmeldingen voor mijn opleidingen voor moderetailers”
“De hele dag borrelen er gedachten bij me op. Dat proces is niet te stoppen. Dan is het moeilijk keuzes maken.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.