Ralph Freeman

Tekst: Diana Deul
"Er moet voor iedereen een vangnet zijn. Als ik het gevoel heb dat ik het laatste vangnet ben, dan kan ik niet opgeven."

Er moet voor iedereen een vangnet zijn. Als ik het gevoel heb dat ik het laatste vangnet ben, dan kan ik niet opgeven.” Deze quote geeft precies weer waar Ralph Freeman voor staat als  vrijwilliger bij Over Rood. Na bijna 8 jaar is Ralph alleen maar radicaler geworden in zijn overtuigingen. Hij heeft in die jaren veel onrecht gezien waarbij mensen als het ware gemangeld werden door het systeem. Niet alleen bij Over Rood, maar ook als bestuurslid bij de stichting STIL, die ondersteuning biedt aan ongedocumenteerden.

Ralph heeft bijna 22 jaar bij de Rabobank gewerkt. Toen hij vanwege zijn aankomende pensioen minder ging werken, ging hij op zoek naar maatschappelijk nuttig werk waarbij hij zijn ervaring bij de Rabobank kon gebruiken. Via de vrijwilligerscentrale kwam hij uit bij Over Rood.

Vooral vaardigheden zoals communiceren en coachen bleken goed van pas te komen naast zijn eerdere werkervaring, werk als zelfstandige en niet te vergeten zijn levenservaring. Het werken met ondernemers met schulden vraagt empathie en uithoudingsvermogen, dus veel geduld en als iets niet gelijk lukt, diep ademhalen en nog een keer proberen. Empathie en het vermogen om niet te oordelen is heel belangrijk en gevoelsmatig zou Ralph soms persoonlijk willen bijspringen, maar natuurlijk kan dat niet. “Je kan de problemen van andere mensen niet meenemen.” Om professionele afstand te bewaren, spreekt hij -zeker in het begin van het traject- altijd op kantoor af en zorgt hij door zijn manier van omgaan met de cliënt voor een beetje afstand. De opleiding van Over Rood heeft hem wat dat betreft ook goed voorbereid op bepaalde dilemma’s.

Natuurlijk levert het werk als vrijwilliger ook genoeg op: het is een zinvolle tijdsbesteding, waarbij de tijd vrij invulbaar is; het geeft veel voldoening om mensen te helpen; het werk is interessant en heeft resultaat en je hebt leuke contacten. Het is ook fijn dat er ruimte is om op je eigen manier invulling te geven aan de vraag van je cliënten. Zo heeft Ralph een aantal langdurige trajecten lopen, waarbij de financiële problemen grotendeels zijn opgelost, maar waarin hij als coach een rol speelt bij de ontwikkeling in het ondernemerschap.

Kortom, het vrijwilligerswerk bij Over Rood is volgens Ralph een echte aanrader.

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Ik doe werk wat ik kan, wat mij ligt, wat ik altijd heb gedaan. Het kost mij geen moeite, want ik ben het gewoon zelf.”
“Bij de overname van een bedrijf komt zoveel kijken.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.