Het verhaal van Jolanda

"Ik lag ook nog eens in een scheiding. Ik merkte dat ik financieel aan het zinken was."
Jolanda runt een opleidingsinstituut waar zij jonge meiden  en herintreders les geeft in het knippen van kapsels. Hoewel zij ruim 20 jaar ervaring had in het kappersvak kostte het haar toch moeite om na een periode van privé perikelen en schulden haar werk weer op te pakken. Met de juiste tips is zij in twee jaar tijd uitgegroeid tot een zelfverzekerde ondernemer. Dit is het verhaal van Jolanda.

In loondienst of toch als zzp’er?

Knippen is mijn vak en ik heb dat altijd met passie gedaan. Maar toen ik kinderen kreeg ben ik er een hele tijd tussenuit geweest. Ik heb in de jaren daarna veel administratieve functies gehad, tot ik in één van die functies werd ontslagen. Dat was het moment waarop ik besloot toch weer voor het kappersvak te gaan. Ik begon met een mobiele kapperszaak. Je knipt dan bij mensen thuis. Dat was het voor mij net niet. Ik kon niet efficiënt werken. De ene keer zit je op dit stoeltje, dan weer op dat krukje, de belichting is eigenlijk nooit goed, je hebt geen spiegel, je kan niet goed spoelen, vieze haren, etc. Dat moest anders. Dus ik besloot toch weer in een zaak te willen werken.

Gat in mijn cv

Het was moeilijk om toen weer in dienst te komen. Ik ben al 48. En als je eenmaal voor jezelf hebt gewerkt, is het lastig om weer voor een baas te gaan werken. Als je eerst de vrijheid hebt gehad om dingen op jouw eigen manier te doen, kan het best botsen als iemand ineens verwacht dat je het anders doet. En daarbij lag ik ook nog eens in een scheiding. Ik merkte dat ik financieel aan het zinken was.

De verkeerde persoon

Op een bepaald moment, vijf jaar geleden, stuitte ik op iemand die franchise kapperszaken wilde gaan openen. Via internet kwam ik hem tegen en heb toen een gesprek met hem gehad. Ik dacht dat het een goede opportunity was. Het leek allemaal veelbelovend, ik geloofde echt dat het goed zat. Maar die man had maar één doel: geld verdienen. Voor het opstarten van een eigen zaak diende ik hem €20.000 euro te betalen. Hij zou mij helpen met het krijgen van een lening via crowdfunding, maar alles moest zo duur mogelijk en dat moest ik wel allemaal uit eigen zak betalen. Ik heb hem toen door middel van crowdfunding die €20.000 euro kunnen betalen. Maar ineens blies hij de boel af en bleef ik achter met een berg schulden bij investeerders. Hij liet zich failliet verklaren en weg was hij. Ik heb daar toen verder geen werk van gemaakt. De negativiteit die dat met zich mee brengt. Daar had ik helemaal geen zin in. Dus toen ben ik voor mezelf begonnen.

Aasgieren

Al snel bleek dat dat heel moeilijk was. Ik moest mijn huur betalen, mijn hypotheek aflossen, opstarten. Je hoopt natuurlijk dat er in één keer duizenden klanten naar je toe komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En daarbij had ik natuurlijk nog die €20.000 euro schuld die ik moest terug betalen. Ik besefte dat ik het niet alleen kon oplossen en ben toen gaan zoeken naar instanties die mij konden helpen. En eerlijk waar, er was geen enkele instantie -in mijn beleving- die dat wilde. Mij helpen om mijn boeltje weer op orde te krijgen. Niemand die me wilde uitleggen hoe je dat stap voor stap aanpakt. Er zijn zoveel ‘aasgieren’ op dit terrein. Mensen die beweren te willen helpen en je dan nog verder uit willen kleden. Dat viel me enorm tegen.

Over Rood als bewijskracht voor BBZ-aanvraag

Gelukkig las ik toen een verhaal van Over Rood waaruit ik begreep dat Over Rood ondernemers in financiële problemen wél echt verder helpt. Al vrij snel had ik contact met Peter. Voor die €20 euro per maand was ik super gelukkig! Ik heb zoveel steun ontvangen. Toen ik binnenkwam bij Over Rood wist ik nog helemaal niets. Ik had geen idee hoe ik mijn bedrijf, onder mijn omstandigheden, moest gaan opzetten. Een van de issues waar Peter mij mee heeft geholpen was het aanvragen van een BBZ-uitkering, (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen). Hierdoor kon ik ondanks mijn financiële situatie toch beginnen met mijn eigen bedrijf. Daarmee heb ik mijn hypotheekachterstand kunnen aflossen en mijn huur kunnen betalen. Ik ben die schuld nog altijd aan het aflossen, maar wel naar eigen draagkracht. Die aanvraag was niet makkelijk, maar dankzij Over Rood heb ik hem wel gekregen. Mijn lidmaatschap bij Over Rood gold namelijk als bewijskracht om aan te tonen dat ik er alles aan deed om er financieel bovenop te komen.

Meer dan alleen administratieve ondersteuning

De steun van Over Rood hield veel meer in dan dat. Naast de administratieve ondersteuning heb ik ook antwoord gekregen op andere vragen zoals: ‘Hoe maak ik reclame voor mijn bedrijf?’, ‘Hoe maak ik een slimme advertentie?’ en ‘Hoe trek ik klanten naar mijn bedrijf toe?’. Dat soort dingen wist ik niet. Althans, niet voldoende. Ik wist wel hoe ik een stukje in de krant moest zetten, wat me dan drie nieuwe klanten opleverde, maar van drie klanten kon ik de huur niet betalen! Natuurlijk besefte ik dat ik er hard voor zou moeten werken, maar die extra inzichten van Over Rood hebben mij enorm geholpen. Dit resulteerde bijvoorbeeld in een betere advertentie die mij toen enorm veel klanten heeft opgeleverd.

Niet meer vluchten

Peter heeft mij belangrijke lessen geleerd. Hij vertelde mij onder andere dat het in een lastige situatie altijd beter is om een gesprek aan te gaan dan te vluchten. Dat mensen best welwillend kunnen zijn, als je ze betrekt in je situatie. Ook stimuleerde hij mij om alles goed uit te zoeken. Nu weet ik veel beter wat er te koop is in de wereld! Op die manier heb ik een overeenkomst kunnen sluiten met mijn huurbaas, zodat ik een aantal maanden naar draagkracht mijn huur mocht betalen.

Nieuwe energie, nieuwe ideeën!

Wat mij het meest is bijgebleven uit mijn tijd bij Over Rood is het besef dat wanneer je eenmaal weer een duwtje in de rug krijgt, dat de kar dan weer kan gaan rollen. Ik stond ineens weer open voor nieuwe ideeën en werd enorm geprikkeld om wat vaker als een ondernemer te denken en handelen. Zo maakte ik in korte tijd een aantal slimme deals m.b.t. mijn pand en bijbehorende abonnementen en heb ik geleerd om eisen te stellen.   Ik zie nu overal een uitdaging in. Ondernemen en onderhandelen zijn voor mij nu als een tweede natuur. Dat voelt ontzettend goed. Ik ben in staat om zakelijk te onderhandelen en heb geleerd om de rollen om te draaien. Daardoor voel ik me veel sterker en minder afhankelijk van de ander.

Meer vertrouwen in mezelf én anderen

Over Rood heeft mij vooral geleerd om vertrouwen hebben. In mezelf, maar ook in een organisatie met mensen die mij oprecht vooruit willen helpen. Na een traject van 2 jaar, waarin ik op allerlei terreinen heb bijgeleerd, voel ik mij nu sterk genoeg om het zelf te proberen. Dat gaat hartstikke goed. En mocht het een keer wat minder gaan, dan weet ik dat de deur bij Over Rood altijd voor mij open staat.  

9 plastic tassen met dichte enveloppen

Ondernemers zijn graag vrij en onafhankelijk. Maar soms gaat het allemaal niet helemaal zoals je ooit had bedacht. Wat doe je als je in de problemen komt? Waar kan je terecht voor support? Verhalen van ondernemers, zzp’ers, starters en stoppers; rijp en groen door elkaar.

“Door te hoge kosten moest ik wel stoppen.”
“Mensen gaan er altijd vanuit dat het je eigen schuld is. Over Rood veroordeelde ons niet. Dat was fijn.”

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.