Inkomstenbelasting voor ZZP’ers en kleine ondernemers

Als zzp'er of kleine ondernemer ben je verplicht om jaarlijks aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Kom je er zelf niet uit? Raadpleeg dan een belastingadviseur voor advies op maat. Ook een trajectmedewerker van Over Rood kan je op weg helpen bij het correct invullen van de belastingaangifte.

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) of kleine ondernemer zijn er tal van voordelen, maar ook verantwoordelijkheden die komen kijken bij het beheren van je eigen bedrijf. Een van die verantwoordelijkheden is het correct afhandelen van je inkomstenbelasting. In deze blog zullen we een aantal belangrijke aspecten van de inkomstenbelasting voor zzp’ers en kleine ondernemers bespreken, zodat je goed voorbereid bent op het belastingseizoen.

Belastingplicht
Als zzp’er of kleine ondernemer ben je verplicht om inkomstenbelasting te betalen over je winst uit onderneming. Deze winst wordt berekend door je omzet te verminderen met de zakelijke kosten die je hebt gemaakt. Het bedrag dat overblijft, vormt de belastbare winst waarover je inkomstenbelasting moet betalen. Deze belasting betaal je ook wanneer je, naast je baan in loondienst of uitkering, bijverdient.

Administratie bijhouden
Het is wellicht een open deur, maar een goede administratie is essentieel voor het correct indienen van je belastingaangifte. Zorg ervoor dat je al je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bijhoudt, inclusief bonnetjes en facturen. Dit maakt het eenvoudiger om je belastbare winst te berekenen en om eventuele vragen van de Belastingdienst te beantwoorden. Denk bij uitgaven ook aan internet- en telefoonkosten en noodzakelijke abonnementen. Een overzicht van aftrekposten vind je onder andere hier. 

 Ondernemer voor de belastingdienst
Je wordt door de Belastingdienst beschouwd als ondernemer voor de inkomstenbelasting als je een zelfstandige activiteit uitvoert met als doel het maken van winst en als je zelfstandig beslissingen neemt over de bedrijfsvoering. Dit geldt voor zowel eenmanszaken als voor bijvoorbeeld vennootschappen onder firma (vof’s) en maatschappen. De Belastingdienst hanteert criteria zoals winstoogmerk, zelfstandigheid en het lopen van ondernemersrisico om te bepalen of je als ondernemer wordt beschouwd.

Daarnaast is het urencriterium een belangrijk criterium voor zelfstandige ondernemers om in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Volgens dit criterium moet je als ondernemer minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteden aan je onderneming. Daarnaast dien je meer tijd te besteden aan je onderneming dan aan eventuele andere werkzaamheden. Deze uren kunnen bestaan uit onder andere het werken aan opdrachten, administratieve taken, acquisitie en scholing. Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden van de gewerkte uren om aan te tonen dat je voldoet aan het urencriterium.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek
Als zzp’er of kleine ondernemer kom je mogelijk in aanmerking voor bepaalde belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek is een vast bedrag dat je van je winst mag aftrekken voordat je belasting betaalt. De startersaftrek is een extra aftrekpost voor ondernemers die in de eerste vijf jaar van hun onderneming minimaal 1.225 uur per jaar aan hun onderneming besteden.

MKB-winstvrijstelling, heffingskorting en arbeidskorting
Voor een MKB-winstvrijstelling hoef je als zzp-er niet te voldoen aan de urencriterium van 1.225 uur. Deze vrijstelling past de Belastingdienst zelf toe. Die vraag je dus niet zelf aan. De belastingdienst past ook zelf de heffingskorting en arbeidskorting toe, waar je als zzp-er recht op hebt.

Op de website van de belastingdienst staan de aftrekposten uitgebreid beschreven. 

Belastingschijven
Nederland kent een progressief belastingstelsel, wat inhoudt dat je een hoger percentage belasting betaalt, naarmate je meer verdient. De inkomstenbelasting kent verschillende schijven, waarbij het tarief stijgt naarmate je meer verdient. Als zzp’er of kleine ondernemer val je in principe onder het tarief voor box 1, waarbij het inkomen uit werk en woning wordt belast. Box1 kent twee belastingschijven. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de geldende belastingschijven en tarieven, zodat je je winst hierop kunt aanpassen en eventueel belastingvoordelen kunt benutten. Meer informatie over boxen en schijven is hier te vinden.

Uitstel aanvragen
Je kunt zelf bij de Belastingdienst uitstel aanvragen voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting. Dit kun je online doen via de website (www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/belastingaangifte/content/ik-moet-aangifte-doen-maar-ik-wil-graag-uitstel-kan-dat) van de Belastingdienst of telefonisch. Doe dit wel voor 30 april 2024. Het uitstel kan worden verleend tot 1 september 2024. Het is belangrijk om tijdig uitstel aan te vragen om eventuele boetes te voorkomen.

Als zzp’er of kleine ondernemer ben je dus verplicht om jaarlijks aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Dit doe je via de website van de Belastingdienst of met behulp van een belastingadviseur. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie en documenten bij de hand hebt, zodat je de aangifte correct en tijdig kunt indienen. Het correct afhandelen van je inkomstenbelasting als zzp’er of kleine ondernemer is van groot belang voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Door op de hoogte te zijn van de geldende regels en belastingvoordelen, en door een goede administratie bij te houden, kun je ervoor zorgen dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan tijdens het belastingseizoen. Raadpleeg, indien nodig, een belastingadviseur voor advies op maat voor jouw specifieke situatie. Ook een trajectmedewerker van Over Rood kan je op weg helpen bij het correct invullen van de belastingaangifte.

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.