Deurwaarders en Incassobureaus: wat is het verschil?

Als jij moeite hebt met het nakomen van je financiële verplichtingen, dan is de kans groot dat je met een incassobureau of gerechtsdeurwaarder te maken krijgt. Wij merken dat er verwarring heerst omtrent de verschillen tussen incassobureaus en deurwaarders. Wanneer krijg je met welke partij te maken en wat zijn hun bevoegdheden? En welke stappen kan jij ondernemen om de kosten en problemen niet op te laten lopen? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van incassobureaus en deurwaarders, en zetten we de feiten voor je op een rijtje. 

Deurwaarders en Incassobureaus: de verschillen

Om duidelijk te krijgen wat precies het verschil is tussen een deurwaarder en een incassobureau, is het belangrijk dat we beide partijen en hun bijbehorende processen onder de loep nemen.

Wat zijn incassobureaus?

Een incassobureau is een organisatie die schulden incasseert in opdracht van een schuldeiser. Zo kun je een incassobureau zien als de tussenpersoon. Het incassobureau neemt in dat geval de rol van de schuldeiser over en zorgt dat de schuld op tijd wordt betaald. Veel incassobureaus werken op een “no cure, no pay” basis. Dit betekent dat de schuldeiser geen kosten verschuldigd is aan het incassobureau als het niet lukt de schuldenaar te laten betalen. Reageer je niet op de aanmaningen van het incassobureau, dan wordt er een deurwaarder ingeschakeld. Incassobureaus zijn bevoegd om betalingsverzoeken naar de schuldenaar te sturen en incassokosten in rekening te brengen wanneer de schuldenaar niet op tijd betaalt. Het incassobureau mag bij de eerste aanmaning geen incassokosten in rekening brengen. Ze moeten minimaal een periode van 14 dagen aanbieden om alsnog het originele bedrag te voldoen. Dit is een waarschuwing om te betalen voordat er incassokosten in rekening worden gebracht.

Incassokosten

Soms worden incassokosten anders genoemd zoals administratiekosten of bureaukosten. Het maakt niet uit hoe het wordt genoemd, in elk geval mogen de totale incassokosten niet meer zijn dan het maximumtarief. Het maximumtarief staat vastgelegd in de Wet incassokosten. Wil je zeker weten dat je niet te veel incassokosten betaalt? Met deze handige tool bereken je exact hoeveel incassokosten er in rekening gebracht mogen worden. Het gebeurt regelmatig dat incassokosten dubbel in rekening worden gebracht maar dat het verborgen is in de specificatie van de kosten. Dit gebeurt o.a. bij grote bedrijven die een eigen incassotraject hebben die ze op een later moment uitbesteden aan een incassobureau. Een voorbeeld van hoe dit in zijn werk gaat, kan je hier lezen. Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen incassokosten. Op deze website vind je voorbeeldbrieven die je kan gebruiken om bezwaar te maken.

Wat mag een incassobureau niet doen?

Een incassobureau heeft geen wettelijke status en mag dus geen beslag leggen. Dit betekent dat een incassobureau niet het recht bezit om direct bij de schuldenaar geld of goederen af te dwingen. De deurwaarder mag dat wel.

Deurwaarders

Een deurwaarder is in Nederland de enige persoon met de wettelijke bevoegdheid om beslag te leggen of een woning te ontruimen. Dit mag alleen als ze een dwangbevel of een vonnis van de rechter hebben gekregen. Ze zullen je hiervoor dagvaarden. Je krijgt dan een oproep om voor de rechter te verschijnen. Wanneer de rechter het vonnis heeft gewezen, kan er beslag worden gelegd. De deurwaarder zal dan vonnis betekenen ofwel persoonlijk het vonnis overhandigen. Je krijgt dan nog twee dagen de tijd om te betalen of een betaalregeling te treffen. Doe je dit niet dan mag de deurwaarder beslag gaan leggen. Dit heet executoriaal beslag: de beslaglegging wordt uitgevoerd na het vonnis van de rechter. Inbeslag genomen goederen worden verkocht om de schuldeiser te betalen. Er is ook een mogelijkheid beslag te leggen als er nog geen vonnis is. Dit heet conservatoir beslag: voorafgaand aan de uitspraak van de rechter wordt er al beslag gelegd op je vermogen of inkomen. Het doel is om te voorkomen dat de debiteur een deel van zijn vermogen laat verdwijnen voor de uitspraak. Dit gebeurt echter alleen in uitzonderlijke gevallen. Voorzitterhamer van een rechter Vervolgens zijn er verschillende vormen van beslaglegging die elk een eigen regeling hebben:

Inboedelbeslag

Er wordt beslag gelegd op de inboedel, oftewel jouw spullen, om vervolgens te verkopen om zodoende de schuld te voldoen. Er mag geen beslag op inboedel gelegd worden als de kosten van de openbare verkoop hoger zijn dan de opbrengsten. Verder geldt er een verbod op beslag op kleding, levensmiddelen, koelkasten, kinderspeelgoed en meer Mocht een deurwaarder overgaan tot beslagneming dan is inboedelbeslag een proces wat ze liever niet aangaan. Het is een duur proces dat veel werk kost. De kans is klein dat ze dit daadwerkelijk doen. Zet de deurwaarder de veiling van de huisraad toch door, dan is het soms mogelijk de huisraad bij de bijstand en/of de sociale dienst van de gemeente te belenen en met dat bedrag het beslag af te kopen. Soms is een familielid bereid dat afkoopbedrag te verstrekken. 

Bankbeslag

Er wordt beslag gelegd op je bankrekening. Dit is een momentopname. Er wordt dus geen beslag gelegd op toekomstige stortingen. De deurwaarder moet rekening houden met het beslagvrije bedrag. Dit bedrag moeten ze laten staan en is afhankelijk van jouw leefsituatie. Kijk hier wat jouw beslagvrije bedrag is.

Loonbeslag

Er wordt beslag gelegd op jouw inkomsten. Er is wettelijk vastgesteld in welke volgorde er beslag mag worden gelegd op jouw inkomstenbronnen. Bij een loonbeslag zit de deurwaarder vast aan een zogenoemd ‘beslagvrije voet’. Dit is een gedeelte van het inkomen waar feitelijk geen beslag op gelegd kan worden. De overheid heeft besloten dat iedereen recht heeft op een minimaal inkomen, ook in het geval van schulden. Specifieke persoonlijke omstandigheden zoals gezins- en leefsituaties, waaronder de hoogte van iemand’s huur of inkomsten van een partner, hebben ook invloed op de hoogte van de beslagvrije voet. Benieuwd naar de hoogte van jouw beslagvrije voet? Vul hier je inkomensgegevens en gegevens over je leefsituatie in om jouw persoonlijke beslagvrije voet te berekenen.

Hoe ga je om met incassobureaus en deurwaarders?

  1. Kijk goed naar de rekening die je hebt gekregen. Kloppen de bedragen? Heb jij het geld om ze te betalen? Doe dit dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat er kosten bijkomen.
  2. Het kan zijn dat je helemaal het geld niet hebt om het gehele bedrag in een keer te betalen. Neem dan direct contact op en leg jouw situatie uit. Meestal zijn ze begripvol en bereid om een betalingsregeling te treffen.
  3. Kom je er niet uit met deze partijen? Dien een bezwaar in

Hulp nodig?

Voor gratis persoonlijk juridisch advies kun je terecht bij het Juridisch Loket. Heb je naar aanleiding van dit stuk nog vragen? Of heb je hulp of advies nodig bij het oplossen van schuldproblemen? Neem vrijblijvend contact op met ons.  

Kom nu in actie

Over Rood helpt. We staan je bij zodat je zelf je problemen kunt aanpakken. Het begint met een telefoontje. Ruim 6000 ondernemers gingen je voor.

© 2023 Vereniging Over Rood

Over Rood droomt van een eenvoudige wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan bepalen. Waarin wetten en regels toegankelijk zijn en iedereen de juiste informatie heeft. Mensen om kunnen gaan met tegenslagen. En elkaar helpen die te overwinnen. Zodat niemand buiten spel komt te staan.